ЗА НАСИЛИЕТО В УЧИЛИЩЕ НЯМА МЕЖДУЧАСИЕ

Публикувано на 01/12/2018 9:09
/ прегледи: 320
/ в Общество, Събития
IMG_20181130_104512

За насилието в училище и начините то да бъде преодоляно разговаряха в Монтана ученици, учители, родители. Дискусията е част от кампанията на УНИЦЕФ и Министерството на образованието и науката „Заедно срещу насилието в училище“. Целта на инициативата е да повиши чувствителността по темата сред децата и възрастните  ,  да намали  толерантността към различните проявления на тормоз, и да се подкрепят училищата в ефективната превенция на насилието. Участие взеха ученици от 9 до 12 клас на ПМПГ „Св. Климент Охридски“, родители и учители. Мария Златарева, директор Политики и програми в УНИЦЕФ България,  се спря на различните форми на насилие  в училище, като акцентира върху социалния му аспект. „Често се случва някое дете да бъде изключвано от групата, от класа, от колектива. Да не бъде  допускано  до общи занимания, да  го  пренебрегват  и унижават с безразличие, шушукане и високомерие. Това е една от „скритите” форми на насилие в училище. Насилието е  сериозен проблем – както в България, така и по света. И той може да бъде решен само чрез общ ангажимент – на родителите, учителите, местните власти и самите деца и младежи“, обясни  Мария Златарева.

„Местната власт в Монтана има добри традиции в съвместната работа с младежи. Продължаваме да подкрепяме инициативи на ученици и млади хора в различни области и конкретно по темата  за намаляване на  насилието  в училище“, каза председателят на Общинския съвет  инж. Иво Иванов.

„Агресията в училище е разпознаваема. Голямото притеснение е, че децата често не знаят към кого да се обърнат, когато има тормоз в училище. Затова преди  няколко години приехме   Меморандум за сътрудничество между институциите, за да можем заедно да решаваме проблемите на децата“, каза  Трайка Трайкова, началник на РУО – Монтана.

От  възрастните децата очакват повече конкретно внимание –  разговори в училище не само за оценки, а и за  взаимоотношенията в  класната стая и извън нея, срещи с родители и работа с психолози, както и ясни правила – кой какви отговорности има за справяне с насилието. Част от преодобяването му ,според младежите е и  отразяване в медиите  на добри примери  за справяне с насилието в училище.  Децата смятат още ,  че  подобряване на живота на много деца и семейства е по –истинското човешко отношение към попдналите в критична ситуация , отколкото публичното   „ровене“ в конкретни житейски съдби.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ