ЖУРНАЛИСТКА ДАРИ ЦЕНЕН ДОКУМЕНТ НА АРХИВА В МОНТАНА

Публикувано на 30/11/2018 12:12
/ прегледи: 522
/ в Общество, Събития
novini-montana

Светла Трашлиева дари ценен документ на Държавния архив в Монтана. Писмото е от 1943 г и е написано от Стоян Марков до дядо й. Дончо Трашлиев.

Поводът е първото издание на книгата на Стоян Марков „Градъ Фердинандъ – антропогеографско проучване”

В него авторът, който по това време е директор на Ломската мъжка гимназия моли  приятеля си  Д. Трашлиев –  директор на Занаятчийското училище  в гр. Фердинаннд да открие специална сметка в местиня клон на Популярна банка. Там, хората които искали да си купят книгата трябвало да внасят по 100 тогавашни лева.

„Писмото открихме случайно, докато местехме библиотеката в къщи то падна от книгата, която Стоян Марков е подарил с автограф на дядо ми”, разказа Светла.

Жестът развълнува наследниците на Стоян Марков, които бяха в Монтана по повод откриването на изложба”120 години от рождението на Стоян Марков” в Държавен архив, свързана с годишнината от обявяването градския статут и Кутловица през 1891 г.

„Не сме очаквали такова внимание, това може да се случи само в Монтана, носим я в сърцето си” казаха наследниците на забележителния автор на изследването за гр. Фердинанд.

В изложбата са показани дипломи, свидетелство за венчание, както и актът за раждане на Стоян Марков. В едно от пъвите табла може да се види и диплом от университета в гр. Дижон, Франция за завършен курс по френски език от Стоян Марков.

 

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ