ВДИГАТ ТАКСА „СМЕТ” С 25 ПРОЦЕНТА

Публикувано на 19/12/2019 16:04
/ прегледи: 761
/ в Общество, Събития
novini-montana

По-висока такса „смет” ще плащат гражданите на община Монтана през  2020 г. С  20 гласа „за” , 9 „против” и 3 „въздържал се” съветниците приеха  таксата смет да  е 3,86 промила върху данъчната оценка на имотите. Така при 100 % изпълнение трябва да бъдат събрани 5 467 000 лв   Те ще бъдат харчени за  събиране, извозване и обезвреждане на битовете отпадъци, както и за поддържане на чистотата в града и населените места в общината.  Най-много 2 630 000 лв са предвидени за почистване на улици, паркове и обществени места.За проучване, проектиране , експлоатация и мониторинг на депата за битови отпадъци вкл. и отчисленията по Закона за управление на отпадъците 1 800 000 лв. За осигуряване на съдове за съхранение на битови отпадъци 257 000 лв и за събиране и транспортирането им до депото 782 000 лв

В почти едночасовия дебат  Валентин  Петров от групата НДСВ – ДПС попита, дали не е възможно преди да бъде приет новия размер за такса „смет” „още малко да се поразмисли” и тя да бъде обсъдена по-детайлно.

От БСП заявиха , че не подкрепят предложението. В изказването си  Камелия Трифонова обърна внимание, че задължителния анализ на разходите за чистота и поддържане на обществените площи и паркове  не е предоставен на съветниците. „Преди две години такса смет е повишена с 50 %  и не е ясно дали са използвани всички възможности за оптимизиране на разходите. И даде няколко примера: за гориво с цена 2,50 лв/л, 500 000 лв за почистване и поддържане на парковете, 9,21 лв/ч за ръчно метене на улиците.”

В отговор д-р Л. Джурджов ГЕРБ попита: Искаме ли да живеем в европейски град и припомни, че всяко нещо си има цена и тя трябва да бъде платена.”

Кметът аргументира предложението си основно с повишената екотакса, която всички общини в страната плащат за депонирането на отпадъци. В момента Монтана дължи 1,2 млн лв за това, догодина екотаксата скача от 57 на 69 лв. „Това означава, че ще ни трябват още пари и те трябва да бъдат платени”, подчерта няколко пъти кметът. „Подкрепата Ви е нужна, но изпълнението е тежко бреме” , заяви в заключение Зл. Живков. И добави, че не може да има връщане назад.

 Подробната план – сметката с приложения за дейностите и разходите по тях е  публикувана на интернет страницата на община Монтана.

В началото на заседанието съветниците одобриха предложение за кандидатстване с проект по „Красива България”- за осигуряване на енергоспестяващи мерки на детска ясла  2 в ЖК”Пъстрина” Общата стойност на проекта  е 277 000 лв, като 70 процента от сумата осигурява общината, 30 % „Красива България”. Съветниците одобриха предложението инж. Иво Иванов да представлява община Монтана в общото събрание на НСОРБ, другият представител на общината е кметът Зл. Живков.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ