ДО 2 000 ЛВ ПОМОЩ ЗА ЖИЛИЩЕ НА МЛАДИ СЕМЕЙСТВА

Публикувано на 26/11/2020 16:04
/ прегледи: 1 142
/ в Общество, Събития
novini-montana

До 2 000 лв може да получи всяко младо семейство от община Монтана при покупка на жилище. Помощта от общината ще се отпуска при условията записани в наредба за финансова помощ при покупка на първо жилище приета днес от общинските съветници. Предложението за правилата е изработено от групата съветници от БСП. „В бюджет 2020 на Монтана по това перо са предвидени 10 000 лв, досега те не са разпределяни, тъй като нямаше правила за кандидатите. Затова предложихме наредбата”, каза Камелия Трифонова, която е и зам. предс. на Общинския съвет.  Целта ни е да създаваме условия и младите хора да остават в Монтана, допълни тя.

Според наредбата помощ в размер до 3% от стойността на жилището, но не повече от 2 000 лв., ще бъдат подкрепяни  семейства, в които съпрузите са на възраст от 18 до 35 години , имат постоянен или настоящ адрес в община Монтана, като поне единият от  тях  е регистриран  преди не по-малко от три години, както и да нямат  задължения към общината и държавния бюджет.

С решение от днес съветниците въведоха задължителна предучилищна подготовка на 4-годишни деца Анкета сред 365 родители на деца между 2,5 до 4 г. показва, че 76% от гях подкрепят ранната предучилищна подготовка.

Съветниците определиха инж. Иво Иванов за представител на общината в извънредното общо събрание на Асоциацията по В и К за област Монтана.  Събранието ще се проведе на 27 ноември от 11 часа и ще приеме подробната инвестиционна програма на асоциацията.

Одобрено  бе предложение за създаване  и поддържане на системата за ранно предупреждение за замърсяване на въздуха. При превишаване в три поредни дни на нивата на фини прахови частици ще бъде ограничавано  движението на автобуси и някои категории товарни автомобили.  Мярката е от Програмата за намаляване съдържанието на ФПЧ в атмосферния въздух, която общината трябва да изпълни до 2023 г.

Приет бе и планът за интегрирано развитие на общината да периода 2021-2027 г.

Удължен бе срокът на проекта „Патронажна грижа за възрастни хора над 65 г. и хора с увреждания с  почасови услуги у дома” , който изтичаше на 18 декември т. г.  Срокът се удължава с 6 месеца, като за това програма „Развитие на човешките ресурси „ осигурява още 155 000 лв.

Одобрен бе и списък от 27 кандидати за съдебни заседатели в Районен съд – Монтана.

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ