ВАНИНА ВЕЦИНА С ИДЕИ ЗА МЛАДИТЕ В СЕВЕРОЗАПАДА

Публикувано на 28/03/2023 12:12
/ прегледи: 171
/ в избори, Събития
IMG_20230329_171111_557

„Нормален европейски живот за Северозапада ще има, ако  има млади хора да  работят, да развиват бизнес, да създават семейства и отглеждат деца. Това трябва да направим, заяви по време на дискусия за потенциала на област Монтана да върне  в региона младите хора, завършили в български и чужбина университети”,  водачът на листата на коалиция Продължаваме промяната – Демократична България инж. Ванина Вецина.

Лена Бориславова, депутатът от 47 и 48 Народно събрание Инна Иванова и вторият в листата за региона Недялко Томов разговаряха с млади хора и родители от Монтана за реализация на младите в родния край.

В дискусията  „Завръщане в Северозапада – мисията възможна!“ участваха още треньорът по ръгби  Цветостин Цветков и заместник кметът на Вълчедръм Боян Аврамов.

„Убедена съм, че никой не може да се погрижи по-добре за Монтана от вас –хората, които живеете тук. Ясно е, че няма да дойде спасител. Държавата може да помага с политики, да подава ръка, но  факторът сте вие.“, каза Лена Бориславова.

Тя подчерта, че за краткото управление на правителството „Петков“ – 164 работни дни, България е изплувала от дъното на европейските класации и се е подредила на първите места по износ, ръст на доходите и индустриален растеж.

„За първи път от 2007 година насам, за новия програмен период на ЕС, успяхме да договорим 50 на сто от средствата, които влизат от европейските програми, да бъдат за Северна България. Това е начало. До сега в Северна България са инвестирани само 28 на сто от европейските средства и това трябва да се промени, за да има догонване. Младите хора са двигател. Вероятно едно Северозападно висше учебно заведение ще помогне за това младите да остават тук. В момента изборът е или да се примирим, или да заминем, а който замине, трудно се връща.“, подчерта Бориславова.

Според Инна Иванова едно от решенията, което е обсъждано и в предишните две народни събрания е данъчни облекчения за всеки нов инвеститор в Северозападна България, а „на децата сме длъжни да осигурим условия за развитие – за спорт, за изкуство и наука.“

„Една от личните ми победи като народен представител е приетото решение във всяка община с над 45 000 жители да има консултативни младежки съвети. Там децата и младежите се учат на инициативност, получават информация, добиват социална култура. Важно е младежката енергия да се насочва към знания, спорт.“, каза Инна Иванова.

 

Според треньорът по ръгби Цветостин  Цветков младите хора нямат смелост да започват собствен бизнес в малкия град и това ги спира да се връщат в родните си места.

След успешна кариера в София и година във Франция Цветостин и съпругата му се прибират в Берковица през 2016 година. Той поема отбора по ръгби, а семейството вече има и малък собствен бизнес – фитнес зала.

Зам. кметът на Вълчедръм Боян Аврамов подчерта, че сега е моментът да се поемат ангажименти и „както Демократична България говори постоянно за съдебна реформа, Промяната да започне да говори за регионите, за малките населени места и за малките бизнеси, защото те са спасението.“

Коалиция Продължаваме промяната – Демократична България е с номер12 в бюлетината.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

 

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ