ВАНИНА ВЕЦИНА: СЕВЕРОЗАПАДЪТ ИМА ВСИЧКО, ТРЯБВА МУ…

Публикувано на 28/03/2023 8:08
/ прегледи: 263
/ в Общество, Събития
viber_image_2023-03-29_12-33-21-423 (1) (1)

Ванина Вецина:

Северозападът има всичко, трябва му само добро управление! 

Ванина Вецина е водач на листата на коалиция Продължаваме промяната – Демократична България в 12 МИР – Монтана. Тя  е инженер-геодезист, има и  магистратура „Европейска публична администрация“ в Софийския университет. Професионалните й квалификации продължават в УНСС по специалност „Международни отношения и бизнес“, в областта на оценяването-правоспособен оценител в няколко области, а последно – европейски признат оценител на недвижими имоти (REV).

Тя е успял предприемач с консултантски бизнес в областта на строителството. Менажира и малък хотел в родния си град Берковица. Председателствала е Контролния съвет на Камарата на оценителите в България.

Ванина Вецина е майка на три деца-двама синове и дъщеря на 11 години.

От януари до август миналата година Вецина е областен управител на област Монтана. За това време посети всичките 11 общини и се срещна с общинските и селски кметове. Проведе срещи с бизнеса и хората по места и успя да придвижи решаването на отлагани с години проблеми.

Вдигна на крак институциите и ТИР-овете бяха отклонени от третокласния път, който преминава през селата Студено буче, Доктор Йосифово и Славотин. Поставени бяха забранителни знаци.

Внесе в Министерския съвет предложение за отдаване на концесия на  тунела под Петрохан. Тогава имаше и инвеститорски интерес, уговорка за разговори, но правителството „Петков“ беше свалено от власт и  темата затихна.

Ванина Вецина покани в Монтана Българска банка за развитие (ББР). Представители на малкия и среден бизнес от региона проведоха индивидуални консултации с конкретни въпроси за финансиране на бизнеса си.

„Моето детство и животът на родителите ми премина в Берковица. Берковица е и градът на моя съпруг. Тук са моите приятели и роднини, тук е бизнесът ми, тук е любимото място на моите деца. Това е моят стимул да отдам времето и енергията си за област Монтана.“ – казва Вецина.

„Моята кауза е младите хора да не напускат региона. Ще търся варианти не само тези, които са тук да останат, а и тези, които са си тръгнали, да се върнат. Има много работа за вършене и всяко усилие си заслужава, защото Северозападът е едно прекрасно място, което обаче има много проблеми и дълго време  всички неглижират. Важно е да се вземат бързи решения и да се действа, хората тук чакат много дълго, не са им останали сили, а вече губят и надежда.““, допълва водачът на листата на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България в област Монтана.

„Посетих много села в нашата област, срещнах се с малкото останали хора там, основно пенсионери. Те живеят в страх и  в условия, ненормални за  21-ви век – разбити  улици, остаряла ВиК мрежа с чести аварии, в някой населени места изобщо няма деца, труден е достъпът до лекар и лекарства. В нашата област има три общини – Якимово, Георги Дамяново и Чипровци, в които няма нито една аптека. Няма и редовен обществен транспорт, за да могат хората да стигнат до най-близкия град. Младите хора – тези в активна възраст,  предпочитат по-голямо населено място с възможности за работа и училища за децата им – като  Монтана и столицата. Във Вършец се строят четири и петзвездни  хотела, но и там младите напускат – главно заради ниските заплати.“

Ванина Вецина е убедена, че област Монтана има всичко и няма логика хората тук да живеят толкова зле. Има невероятен потенциал за туризъм – Вършец, Берковица и Чипровци са трите места, които могат  да станат наистина прекрасни целогодишни  курорти. Тук са Клисурският, Лопушанският и Чипровският манастири – три знакови места за християнството у нас. В областта е и житницата на Северозапада – Златията и стигаме до прекрасния Дунав и невероятния крайречен парк в Лом.

„Тук има всичко, а хората живеят трудно. Това трябва да променим. Да намерим най-точното решение и да се заемем много бързо. Северозападът има всичко, трябва му само добро управление!“ , убедена е  Вецина.

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ