В БЕРКОВИЦА ОТВОРИ ВРАТИ ЦЕНТЪР ЗА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ

Публикувано на 02/04/2015 15:03
/ прегледи: 707
/ в Събития
novini-montana

Център за настаняване от семеен тип за деца с увреждания отвори врати в Берковица.В него вече са настанени осем момчета и едно момиче. Скоро тук ще заживеят още трима младежи. Така центърът ще постигне пълният си капацитет от 12 +1 потребители. Всички те досега са живели в тукашния Дом за деца и младежи с умствена изостаналост. Новата им къща по нищо не прилича на старата – светла, топла, чиста, всеки има своя стая със санитарен възел. Условията променят неусетно и младежите. Повечето от тях вече успяват да седят сами и това е голямата гордост на персонала на центъра. В него работят медицинска сестра, социален работник, 8 детегледачи, кинезетерапевти.
Изграден е върху общински терен, който е част от някогашното оздравително училище. Строителството и оборудването е финансирано по Програма за развитие на селските райони с 670 442 лева. Обучението на персонала и разходите по преместването на първите 9 младежи и издръжката до края на годината осигурява ОП”Развитие на човешките ресурси” – „Разкриване на социални услуги в общността”. През следващата година центърът ще премине на държавно финансиране. .
„Продължаваме да развиваме спектъра от социални услуги в общината”, подчерта при откриването кметът на Берковица Димитранка Каменова. От 2 007 година общината започва предоставянето на социални услуги от нов тип. Вече имат Защитено жилище за деца и младежи с умствена изостаналост, което е в двора ДДМУИ. От миналата година към Дома за деца лишени от родителски грижи. е разкрит Център за обществена подкрепа, който ще осигурява и други услуги за общността. .
„Това е къщата на тези деца. . Не искам да а наричам център, нито социален дом, това е тяхната къща”, каза зам. министърът на младежта и спорта Калин Каменов. Той се ангажира с намирането на партньори , които да направят зала за крикет на маса в къщата. „Ако направим така, че тези младежи престанат да бъдат „невидими”, ако те започната да излизат, ако станем приятели, тогава проектът наистина би постигнал пълен успех”, каза К. Каменов. А обитателите на новия център не само посрещнаха лично гостите с питка и мед, но и успяха да потанцуват пред тях.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ