УВЕЛИЧАВАТ ЗДРАВНИТЕ ОСИГУРОВКИ ЗА БЕЗРАБОТНИ

Публикувано на 07/03/2022 15:03
/ прегледи: 624
/ в Общество, Събития
00

От 1 април т. г. тези, които сами внасят задължителните си здравни вноски (напр. трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, дължат месечно по 28,40 лв.

От първия ден на април тази година се увеличава минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, като той вече ще е 710 лв. Според Закона за здравното осигуряване неосигурените на друго основание се осигуряват върху доход, не по-малък от половината от минималния месечен доход за самоосигуряващите се лица. Така здравноосигурителната вноска за тях се изчислява в размер на 8% върху месечен осигурителен доход не по-малко от 355 лв. и не повече от 3400 лв.

Срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число на месеца, следващ този, за който се отнасят, припомня НАП. Здравната вноска за април 2022 г. трябва да се внесе най-късно до 25 май т. г. Всички, за които занапред сами ще  внасят здравноосигурителните си вноски, подават в НАП Декларация образец № 7..

Здравноосигурителните права на лицата, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от 3 месечни вноски за период от 36 месеца. Справка за здравния статус клиентите на администрацията могат да направят и на телефон: 0700 18 700 /на цена съгласно тарифата на съответния оператор/.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ