УНИЦЕФ И МОНТАНА СЪЗДАВАТ МОДЕЛ ЗА РАБОТА С ДЕЦА В РИСК

Публикувано на 26/07/2019 13:01
/ прегледи: 339
/ в Събития
1-1

Д-р Джейн Муита – представителят на УНИЦЕФ за България и кметът на Монтана Златко Живков ще подпишат споразумението за сътрудничество и за  2020 година. Детският фонд на ООН  и  общината реализират  три проекта – център за обществена подкрепа, зона „ЗаКрила” и” Работилница за родители”.

Експертите на УНИЦЕФ ще направят оценка на свършеното досега като при подготовката на новата  национална програма  опитът на Монтана ще бъде приложен и  в другите общини, каза д-р Муита.

В  зона „ЗаКрила” в Монтана  досега подкрепа са получили 120 деца след преживяно насилие, уточни Милен Гечовски – ръководител на проекта.Екипът на  центъра за обществена подкрепа е  работил  по 140 случая на семейства, самотни родители от Монтана, Якимово и Медковец.  Така за година 12 деца са се върнали трайно в училище.

Проектът „Работилница за родители” е насочен към майки и бащи на деца от 0 до 4 години. Те преминават специална интерактивна програма от 14 сесии, в която консултанти им помагат да усвоят умения и създадат условия за доброто развитие на своите деца.

През следващия период погледът на УНИЦЕФ ще бъде насочен и  към младите хора в България – тези, които не учат, не се квалифицират и не работят, уточни д-р Муита. Социалните предприятия са един от моделите, които фонда стимулира, но те могат да бъдат успешни,  когато има изградено добро сътрудничество между младите хора, местната власт и бизнеса.

През 2019  се навършват тридесет години от подписването на конвенцията за правата на детето. България е една от първите страни, които са я ратифицирали. Годишнината ще бъде отбелязана на 20 ноември с различни прояви, за организирането на които УНИЦЕФ разчита на и на подкрепата на община Монтана.

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ