С 10 МЛН ЛЕВА РЕМОНТИРАТ УЧИЛИЩА, ЧИТАЛИЩА И ЧЕРКВИ

Публикувано на 22/05/2018 16:04
/ прегледи: 624
/ в Общество, Събития
20140928_175108

Близо 10 милиона лева ще бъдат инвестирани в ремонти на училища, детски градини, черкви и читалища в община Монтана тази година, съобщи кметът Златко Живков в навечерието на 24-май .Още на 25 май ще започне работата по сградата на ІІІ и ІV СОУ. Само за строителните дейности там са планирани средства от 1 813 542 лева.

Изцяло ще бъде  обновена и сградата на двете гимназии. За строително монтажните дейности там са планирани 3 075 000 лева.

Пълна промяна ще има и на сградите на две детски градини №4 „Калинка” и №7 „Приказен свят”. Там средствата за ремонти са за близо 2 700 000 лева.

Общата стойност на инвестицията е 8 674 000 лева, с допълнителните дейности по авторски, строителен надзор, публичност и други. Средствата са осигурени по оперативна програма „Региони в растеж”

„Сбъдва се една моя  мечта, още от времето, когато бях директор на училище и началник на инспектората по образование,  да бъдат заделени поне 1 милион лева за ремонт на училище, сподели Живков.

В навечерието на празника кметът обяви и инвестициите за ремонти и ново изграждане на черкви и читалища.  Строителните дейности на читалищата в селата Славотин, Крапчене, Стубел и Вирове са пред финал . За тях общината е отделила 230 хиляди лева. И четирите читалища тази година отбелязват  90 годишнина.

Дирекцията по вероизповеданията е отпуснала 54 хиляди лева, за ремонт и доизграждане на църквите в селата Трифоново, Смоляновци, Крапчене, Войници, Сумер и Николово. Общината също ще финансира тези ремонти

На 3 юни ще бъде направена първа копка за изграждане на църква в село Долна Рикса. Там вече има осигурено дарение в размер на 30 хиляди лева. То е единственото останало без храм село в общината досега. Събитието ще бъде оглавено от Видинския митрополит Даниил.

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ