ПРОЕКТ СПАСЯВА ИЗЧЕЗВАЩИТЕ „КАРАГЬОЗ” И „ЧЕРНА МРЯНА”

Публикувано на 18/12/2017 12:12
/ прегледи: 412
/ в Общество, Събития
1-3

Проект по Програмата за трансгранично сътрудничество „България – Сърбия 2014 – 2020” спасява изчезващи видове риби. За две години асоциация „Технологичен  институт по аквакултури „ – Монтана ще отгледа хиляди малки рибки, които ще бъдат разселени във  водоеми в цялата страна. Проектът „Съвместни трансгранични инициативи за създаване на екологично чист район“  цели опазване и възстановяване популацията  на  застрашени и изчезващи видове риби.  Дейностите  трябва  да приключат  през септември 2019 г., общата  стойност е 1 млн лева.

Партньор от сръбска страна е община Пирот и местния „Център за подпомагане на развитието и инициативата „NOVITAS“.

За отглеждането на малките рибки, няма да бъде ползван воден обект,  ще бъде приложен иновативен метод с рециркулация на водата, разказа Божидар Георгиев от Технологичен институт по аквакултури – Монтана. Базата на проекта ще е в с. Долно Белотинци.

Едновременно с това по ще бъдат направени изследвания  за основните замърсители на водите и почвите в общината. Резултатите ще бъдат предоставени на общината или друга заинтересована институция , които да реализира препоръките за намаляване на замърсяването.

Партньорите от Пирот ще създадат  парк за деца, в който те ще могат да играят сред естествени природни материали, характерни за техния дял на Стара планина.

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ