ПРИСЪДА ЗА БИВША ШЕФКА НА СЛУЖБА“ЗЕМЕДЕЛИE И ГОРИ“

Публикувано на 19/07/2018 11:11
/ прегледи: 1 160
/ в Общество, Събития
20160923_154223

Софийският апелативен съд потвърди присъдата на Ю. Пиперкова, бивш началник на общинска служба „Земеделие и гори“ –  Берковица, за безстопанственост. Наказанието е шест месеца „лишаване от свобода” с тригодишен изпитателен срок.

През 2003 г. Ю. Пиперкова била назначена на длъжност „началник“ в Общинска служба „Земеделие и гори“ – гр. Берковица. В периода 12.06.2004 г. – 28.07.2004 г. тя не положила достатъчно грижи за възложената й работа и от това бездействие последвали значителни щети за Министерството на земеделието и горите – Държавно лесничейство Берковица и Община Берковица.

Въпреки, че била длъжна, подсъдимата не осъществила представителството на Общинската служба пред съда по образувано гражданско дело, касаещо възстановяване на земи на учреденото през 2001 г. Българско училищно настоятелство – Берковица. Тази организация претендирала да й бъде признато право на собственост на земеделски имоти, принадлежали по нотариален акт от 1924 г. на настоятелство, развивало своята просветна дейност в началото на 20-ти век и впоследствие закрито.

Регистрираното през 2001 г. сдружение не било правоприемник на съществувалото до 1951 г. „Българско училищно настоятелство“ – гр. Берковица. В новосъздадената организация Пиперкова била член на Управителния съвет.

В качеството си на началник в Общинска служба „Земеделие и гори“ –  Берковица подсъдимата не само не потърсила квалифицирана юридическа помощ и не уведомила Областната дирекция „Земеделие и гори“ за случая, въпреки че заявените за възстановяване земи били значителни, но и не обжалвала пред компетентния съд постановеното неблагоприятно за държавния орган съдебно решение.

В резултат на това стопанисваните от Общината и Министерството земеделски земи – гори и пасища в местностите „Здравченица“, „Локвите“, „Кориите“, „Щърковица“, „Метериза“ и „Бали ефенди“, чиято обща пазарна оценка възлиза на 4 640 000 лева, били възстановени на новоучреденото през 2001 г. Българско училищно настоятелство – Берковица. Именно престъпното бездействие на подсъдимата е довело до облагодетелстване на сдружението, в което тя е била член на Управителния съвет.

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ