ПОЛИТИЦИ И КМЕТОВЕ ПРОТИВ ПОСКЪПВАНЕТО НА ВОДАТА

Публикувано на 24/07/2017 12:12
/ прегледи: 1 507
/ коментари: 1 / в Общество, Събития
1

Против предложението на В и К – Монтана  за поскъпване на водата в региона се обявиха кметовете на Бойчиновци и Чипровци, областният управител Р. Белчев и народният представител  от ГЕРБ Дилян Димитров. С писмени становища до КЕВР, те ще настояват за плавно повишение на цената. „Отчитаме, че за да се развива и поддържа мрежата са нужни инвестиции, а за това трябват пари. Но не приемам повишението на цената на питейната вода за общините Георги Дамяново, Чипровци и Вършец да е над 110 процента, от сегашна цена средно 0,75 лв на  1,62 лв след 1 септември,” обясни Дилян Димитров. Десетки позвънявания  за новата цена на питейната вода имал вече народният представител. „ Като гражданин ще изразя мнението  пред  комисията за енргийно и водно регулиране, допълни Д. Димитров.

„Моето несъгласие е заради „шоковото” поскъпване  на водата за някои общини. Касае се за население от около 7 000 души, повечето от които са с ниски или без постоянни доходи. Това ще са моите аргуминти пред КЕВР, надявам се, че ще бъдат взети предвид, заяви обл. управител Росен Белчев.

„ Гласувах против  бизнес плана на В и К, защото не разбирам защо и при нас цената на водата се повишава – от 1,75 на 1.92 лв/ куб м., заяви кметът на Бойчиновци Светлин Сретениев. Аргументите му : хората в общината са бедни, а инвестициите във водоснабдителната система – малки. За  последните години общината е подменила 58 км водопровод, а В и К  9 км. „Не знаем  инвестициите в  предложения бизнес план къде ще бъдат насочени”,  допълни  Св.  Сретениев. И още –  от месец в три села на община Бойчиновци е забранено ползването на вода от централното водоснабдяване заради замърсяване с арсен. Все още на хората в  Громшин , Кобиляк и Бели брег питейна вода се доставя с водоноски. Все още не е ясно и как проблемът ще бъде решен.

„При нас питейната вода се доставя гравитачно, нямаме пречиствателни станции и не мога да приема поскъпване със 110 процента,“ каза кметът на Чипровци Плавен Петков. Той припомни, че заради община Берковица в областта все още не е направена водна асоциация, която да може да кандидатства за еврофинансиране.  Ако ще има повишение, то трябва да е плавно, в годините, допълни Пл. Петков

До края на месеца министър Николай Нанков ще дойде в Монтана , за да се запознае на място с проблемите.

 

Share Button

Коментари в сайта

  1. лъвчето

    Нека има публичен диспут на тази тема .Много е сериозна ,и датова трябва да се чуе и мнението на хората .Защото както се знае че доходите от тук не са цветущи ,и хората трудно се справят .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ