СЛЕД 120 ГОДИНИ МОНТАНА ИМА НОВ ПРАВОСЛАВЕН ХРАМ

Публикувано на 17/06/2019 15:03
/ прегледи: 596
/ в Общество, Събития
1-11

120 години след освещаването на черквата „Свети Свети Кирил и Методий”за християните в Монтана отвори врати нова черква. Двама владици и 10 свещеници осветиха  новия храм „Свети Дух”. Просторна и светла новата черква може да приеме 600 души. Разполага с крипта, в която ще се съхраняват ценни икони и стара църковна утвар  и трето ниво за църковен хор.

Храмът „Свети Дух“ бе построен за 12  години, изграждането му е струвало 3,5 млн лв.   Повечето от средствата са от бюджета на община Монтана, а останалите са отпуснати от държавния бюджет с постановление на правителството след посещение на премиера Бойко Борисов в храма. Покойният видински митрополит Дометиан също е сред  дарителите с 1 500 лв.
Новата черква е  най-голямата в Северозападна  Тя е с разгъната площ 1090 квадратни метра. До нея е  23-метрова камбанария, на която са монтирани няколко камбани, като най-тежката е 500 килограма, а най-леката 60 килограма.

„Черква се строи с много любов, упоритост и общи усилия” , каза кметът Златко Живков и отново благодари на всички, помогнали делото да бъде довършено докрай.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ