ОТНОВО ПРАВЯТ ЕКООЦЕНКА НА ТУНЕЛА ПОД ПЕТРОХАН

Публикувано на 05/08/2021 15:03
/ прегледи: 720
/ в Общество, Събития
ministar_3 (1)

Ускорена е  процедурата по подготовката за  изграждане на трасе под прохода „Петрохан“.  Агенция „Пътна инфраструктура“ е подала  в МОСВ инвестиционно предложение и министър Личев  е разрешил  изготвяне на Оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционно намерение.

От екоминистерството  припомнят, че преди няколко месеца  АПИ е внесла неприемливо от гледна точка на опазването на околната среда предложение за трасе под прохода „Петрохан“. Затова екоминистрът е прекратил процедурата по „Прединвестиционно проучване за трасе  Монтана – София с тунел под Петрохан“, която сега е стартирана отново.

Цялостното предпроектно проучване е  на 24-километрово трасе и тунел с дължина 7 км със две платна с по две ленти за движение, максимална  скорост 90 км/ч. и денивелация от 240 м. Така пътят Монтана – София ще стане по-кратък  с 60 км.

Проектът за тунел под Петрохан, за който се говори десетилетия  е предложен за финансиране по инициативата „Три морета”.

България участва в Инвестиционни фонд „Три морета” чрез ББР с 20 млн евро. Капиталът на фонда вече надхвърля 1,2 млрд евро, с които ще бъдат подкрепени проекти в областта на  транспорта, дигиталната и енергийна свързаност между 12  европейски страни.

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ