ОБЩИНАТА СПЕСТИ 80 000 ЛВ ОТ ПРЕДВИДЕНИТЕ ЗА НОВИЯ ПРЕЛЕЗ

Публикувано на 29/11/2018 16:04
/ прегледи: 680
/ в Общество, Събития
novini-montana

Общинските съветници  приеха без забележки Прогамата на община Монтана за намаляване на фините прахови частици и полициклични ароматни въглеводороди в атмосферния въздух. Програмата ще бъде реализирана в периода 2019 – 2023 г. и ще бъде финансирана от два източника – LIFE и ОПОС.

На заседанието бе одобрено и предложение на кмета Зл. Живков за  промяна  в списъка за капиталови разходи на общината за 2018 г. От предвидените общо 120 000 лв за изграждане на жп прелеза в промишлената зона, 80 000 лв  ще се прехвърлят за други дейности. Сумата, която общината бе предвидила за новия прелез е не е похарчена, тъй като фирми от района са направили дарения за новото съоръжение. Предложението е  икономисаните средства  да се разпределят за  : нови кухненски плотове за детска градина №4 19 000 лв; за изграждане на  шахти и отводнителни канали на стадион „Огоста” 6 450 лв; за изработване и монтаж на две баскетболни табла в зала „Младост” 16 140 лв; за тренировъчен стадион и помощно игрище 4 600 лв; за изготвяне на Общ устройствен план на община Монтана 16 200 лв; за разширяване на гробищни паркове в селата Липен, Винище, Смоляновци 17 400 лв.

По предложение на председателя на Общинския съвет инж. Иво Иванов бе отменен  чл. 85 „д” от Наредбата за местните такси и цени на услуги в община Монтана и бе приет нов текст, съобразен с със Закона за обществените библиотеки. Занапред за извършване на специализирани и възмездни услуги от Регионалната библиотека „Гео Милев” ще бъдат заплащани такси: За изготвяне на писмена библиографска спхравка  с хронологичен обхват до 20 ще се заплаща 5 лв.; за библиографска справка с обхват над 20 години таксата е 10 лв.

Цената за копиране на библиотечен документ – 1 страница 10 ст.; за формат А3 20 ст.

Ще се заплаща и за изготвяни от библиотеката  специализирани справки от Интернет, както и за сканиране в различни формати. Определени са цени и за обикновена и бърза поръчки.

Съветниците одобриха и изменение в  месечните наемни цени на общински недвижими имоти, като от 20 лв/км м наемът става 10 лв/кв м.

Заседанието одобри и предложение за продажба на три общински жилища – две от тях в бл. 5  в ЖК”Младост” и едно в блок 10.

Общината ще прехвърли безвъзмездно и товарен автомобил „Форд Транзит 300” на ОП”Спортни имоти”.

В края на заседанието Станимир Стоев – ГЕРБ се обърна с апел към общинското ръководство за по-стриктен контрол на фирмите ангажирани със зимното поддържане на улиците и обществените пространства. „Трябва да бъдат налагани санкции, включително и глоби за несвършена навреме работа” , каза съветникът.

Кметът Зл. Живков обясни, че наистина в сряда е имало проблеми и десетки граждани са звъняли в общината, за да питат какво става с почистването. „Разделили сме града на девет района и всеки от зам. кметовете има конкретна отговорност за почистването им. Координатор на всички дейности е зам. кметът Диман Георгиев”, уточни кметът.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ