МОНТАНА СТАРТИРА МЕРКИТЕ ЗА ПО-ЧИСТ ВЪЗДУХ

Публикувано на 20/03/2019 15:03
/ прегледи: 404
/ в Общество, Събития
1-1

От 8 –ми април в общината Монтана гражданите ще могат да подават заявления за намерение да подменят печки на твърдо гориво с екоуреди. Това съобщи на пресконференция кметът Златко Живков, като уточни, че заявлението по никакъв начин не ангажира гражданите  за участие в програмата:

Кандидатите за подмяна на отоплителни уреди могат да отбележат в заявлението какво предпочитат- климатик, природен газ или уред с екопелети.. Едно от условията за участие е кандидатът да няма задължения към бюджета, т. е. да е платил данъците и таксите си за последните пет години. Това се финансира от програма LIFE+ с 892 000 евро.

Вече е подписан и  договорът на община Монтана с програма „Околната среда”. По нея общината ще получи 10  700 000. „В следващите години се надяваме драстично да бъде намален процентът на домакинствата, които ползват твърдо гориво за отопление. В момента всяко второ домакинство се отоплява с дърва и въглища”, отбеляза кметът.

Изпълнението на двата  проекта – по програма LIFE  и ОПОС  трябва да бъде приключено до 2023 година. Дотогава ще бъдат подменено отоплението на минимум 3 000 домакинства в града.

За да стане по-чист въздухът в Монтана, която в момента е сред шестте града в страната с най-високо съдържание на фини прахови частици в атмосферния въздух , програмата предвижда: създаване на повече зелени пространства и засаждане на дървета,  миене на улиците, изграждане на велоалеи, осигуряване на превозни средства за обществен транспорт с ниски показатели за изгорели газове и др.

Ако всичко бъде изпълнено  след четири години Монтана ще диша   много по- чист въздух.

 

 

 

 

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ