КМЕТОВЕ ЩЕ БРОЯТ ПРАСЕТАТА В ЛИЧНИТЕ СТОПАНСТВА НА ХОРАТА

Публикувано на 11/07/2019 13:01
/ прегледи: 502
/ в Общество, Събития
1-1

До 27 юли кметовете  от област Монтана трябва да преброят прасетата в личните стопанства на хората и да предоставят информация в областната управа. Това е една от мерките за недопускане разпространението на болестта Африканска чума по свинете в региона , които вчера разпореди с нарочна заповед областният управител на Росен Белчев. Повечето от прасетата в т. н. „заден двор” не са регистрирани в БАБХ и ако трябва да бъдат евтаназирани собствениците  им няма да получат обезщетение.

Затягат се мерките за търговия с прасета, както и граничния контрол, особено с Румъния, откъдето най-вероятно е пренесен вирусът.  Северна България остава рисков район за разпространение на болестта, досега в съседната област Плевен са  регистрирани 9 огнища на АЧС.

„Съветът ни към стопаните е, да не рискуват , а да заколят домашните  прасета, въпреки че сезонът не е най-подходящ за това.”, каза д-р Людмил Антов от БАБХ. Той подчерта, че единственият сигурен начин за избягване на риск при консумация на свинско месо е топлинната обработка.

50 лв ще получава занапред всеки ловец, отстрелял глиган. Около 3 500 са  дивите  прасета в региона. Броят им ежегодно нараства. Камера в Балкана над  Вършец записала тази пролет група от 10  майки с 51 малки  прасенца

Имунитет на дивите свине е много по-висок от този на домашните, а динамиката на придвижването им  – висока. Те могат да изминат до 35 км за ден и това  е  една от заплахите за разпространение на заразата.

Вирусът на АЧС не е опасен за хората, но е устойчив и може да бъде пренесен с дреха, обувки, опаковка на храна и др.

Според икономисти, ако АЧС засегне големите ферми загубите в българия могат да достигнат 2 млрд лв.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ