ИЗТОЧВАТ ИЗРАВНИТЕЛ „КЛИСУРА”

Публикувано на 11/09/2018 12:12
/ прегледи: 213
/ в Общество, Събития
1-2

Източват изравнител „Клисура” , заради монтаж на шумопочистващ механизъм. Водоемът с обем  №,05 млн куб. м. , е част от каскадата „Петрохан”. Савакът на основния изпускател  е отворен в 10 ч. тази сутрин, съобщават от НЕК. При източването няма да бъде допусната висока вълна по коритото на р. Бързия. Предприети са  всички технически и организационни мерки за опазване на водата на река Бързия от наноси. На 1.10.2018 г. в 16:00 часа ще се възстанови нормалното експлоатационно състояние на съоръжението.

Изравнител „Клисура“  събира и изравнява преработените води от ВЕЦ „Бързия“ и уловените от реките Бързия и Ширине.
ВЕЦ „Клисура“ – деривационна, с инсталирана мощност 3,5 МВт и средно годишно производство 12,1 млн. кВтч.

 

Каскада „Петрохан” е изградена e през периода 1948 – 1957 г. по северните склонове на Западна Стара планина, по течението на р. Бързия покрай проход „Петрохан“. Събира води и от двете страни на вододела с обща водосборна площ 96 км2.
Целта на каскадата е използването на водите за добив на електроенергия и за водоснабдяване на гр. Монтана, Враца и 40 населени места от двете области.
Tя обхваща 3 енергийни стъпала, влючващи 3 дневни изравнителя („Петрохан“, „Остра чука“ и „Бързия“) със съответните водохващания, събирателни канали, водни кули и други съоръжения и 3 ВЕЦ с общата инсталирана мощност на централите от каскадата е 17,518 МВт.

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ