ИНСУЛТИ ПОКОСЯВАТ ХОРАТА В РЕГИОНА НАЙ-ЧЕСТО

Публикувано на 02/10/2015 12:12
/ прегледи: 807
/ коментари: 1 / в Общество, Събития
iболн.

По данни на статическия институт в област Монтана има по-висок брой на мозъчносъдовите заболявания, които са първата причина на смъртност в околните населени места.
За регион Враца смъртността при мъжете е по-висока от тази при жените. Най-често от исхемична болест на сърцето, което включва инфарктите и други проблеми. На второ място се нареждат мозъчносъдовите заболявания, а чак на трето място остават злокачествените образувания. При тях най-големият процент на починали болни е при новообразувание на трахеята, бронхите и белия дроб. Във Видин процентното разпределение на заболяванията е сходно.
Над 15 000 жители в трите области са починали от заболявания през 2014 г., става ясно от данните на НСИ. Мъжете са с около 500 повече от жените.
Най-голяма част от тях са страдали от сърдечни заболявания 11 000, от които 5 268 мъже и 5 678 жени. Най-много хора са покосени и от болести на дихателната система – 509, като мъжете са два пъти повече от жените. Близо 500 човека са загубили живота си заради проблеми в храносмилателната система. След тях отклонения от нормата за тегло, болести на ендокринната система, разстройства на храненето и на обмяната на веществата, болести на пикочно-половата система.

Share Button

Коментари в сайта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ