ОТКАЗВАТ РЕФЕРЕНДУМ ЗА ФОТОВОЛТАИК В ЯЗ. „ОГОСТА”

Публикувано на 07/09/2023 17:05
/ прегледи: 312
/ в Общество, Събития
Exif_JPEG_420

Общинският съвет в Монтана отказа произвеждането на местен референдум за отказ в язовир „Огоста” да бъде изградена фотоволтаична централа за производството на електроенергия.

Аргументацията на местния парламент е, че язовирът не е собственост на общината и тя не би могла да се разпорежда с него.

Искането за допитването до гражданите бе внесено в администрацията на общината от Инициативен комитет на 8 август т. г. Документацията съдържаше и подписите на 7 500 граждани подкрепили идеята. Преди гласуването днес кметът Зл. Живков съобщи данни от проверката на подписката в ГРАО: “ От близо 7 500 подписали граждани некоректни са данните на 2 201, като при 1 000 има грешки, 548 от подписалите се нямат постоянен адрес на територията на общината, 222 са повторените данни. Коректни са 5 199.“

Според действащите закони нужни са минимум 4 500 подписа, колкото са 10 процента от гласувалите в община Монтана на последните парламентарни избори за произвеждане на допитването.

Съветниците разрешиха формирането на паралелки с ученици под норматива определен от МОН. Така през новата учебна година в Първо училище – Монтана ще има трета паралелка шести клас, като в нея учениците ще са 15, вместо 18.

В пето училище „Христо Ботев” под норматива ще са двете паралелки седми клас, съответно с 15 и 16 ученици.

Съветниците приеха и Наредба за използване на общинските спортни обекти и финансиране на физическата активност, физическото възпитание, спорта и спортно-туристическата дейност.

За временни  кметове на 9 села от общината съветниците избраха настоящите специалисти, които работят в кметствата Благово, Вирове, Горно Церовене, Д.-р Йосифово, Николово, Смоляновци, Стубел и Студено буче. Те ще изпълняват  функциите до избора на нови кметове на 29 октомври. В Монтана временен кмет ще е зам. кметът Тихомир Антонов.

Освободен бе управителят на „Регионално депо за отпадъци – Монтана” Мариела Живкова. Избран бе и нов управител на депото, това е Иван Илиев, договорът му е за 3 години

Съветниците  одобриха  кандидатстването на общината с концепции за интегрирани териториални инвестиции. Като водещ партньор Монтана подготвя комбинирана териториална концепция по мерки по програми: „Развитие на регионите“ 2021 – 2027: „Енергийна ефективност“ с партньори Зонално жандармерийско управление – Монтана и Регионален държавен архив – Монтана; „Зелена градска инфраструктура и сигурност в обществени пространства“ и „Здравна и социална инфраструктура“ в партньорство с МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“– Монтана.  Като партньор на Община Враца Монтана ще участва в две мерки: „Устойчива мобилност, вкл. градска мобилност“ и мярка „Култура, спорт и туризъм“ в партньорство и с Драматичен театър „Драгомир Асенов“ – Монтана.

В края на последното редовно заседание за изтичащия мандат председателят инж. Иво Иванов благодари на колегите си за работата през 4-те години. Всеки от тях получи и специално изработен масивен плакет с герба на Монтана. Паметен знак имаше и за кмета Златко Живков.

Статистиката за свършеното: Приети 1 492 решения, разпределени по дейности за 4 години общо 250 млн лв държавна субсидия и местни приходи.

Exif_JPEG_420

 

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ