СЕДЕМ ДЕЦА С ХЕПАТИТ „А”

Публикувано на 18/10/2017 14:02
/ прегледи: 891
/ в Общество, Събития
1-1

Седем случая на хепатит „А”са регистрирани в региона през последния месец. Три от тях са в кв.“ Кошарник“.  Утре ще стане ясно дали още  6-ма болни, пет от които също са от „Кошарник”, наистина имат хепатит. Всички заболели са деца, на възраст от 2 до 10 години, съобщиха от РЗИ.

Първият случай е от 9 септември, когато диагноза „хепатит А” е поставена на 10 годишно момиче от квартала. Месец по –късно се е разболяло и 5-годишното й братче, което посещавало местната  детската градина. Досега заразното заболяване е регистрирано в пет семейства.

Детската градина в“ Кошарник“ вече е обработена с дезинфектанти, всички които са имали контакт с болното дете са прегледани от лекар, уточняват от РЗИ.  Правят им се изследвания и ще бъдат под наблюдение месец и половина, колкото е инкубационния период на болестта.

Според специалисти средно на пет години има взрив на хепатит. През 2012 г. в региона са регистрирани близо 300 случая. През 2014 те са 13, през 2015 2, миналата година само 1 случай.

Стриктната лична хигиена е най-добрата профилактика срещу хепатит „А“,  наричан още „болест на мръсните ръце“.

С предписание до кмета на община Монтана е разпоредено провеждането на огнищна дезинфекция в домовете и дворовете на болните и провеждане  на текуща дезинфекция в кв. Кошарник за периода от 01.11.2017 г. до 01.04.2018 г., както и да се осигури редовно сметоизвозване, почистване, измиване и дезинфекция на съдовете за събиране и съхранение на битови отпадъци в квартала и недопускане образуването на нерегламентирани сметища.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ