ГРАЖДАНИ НА МОНТАНА: НЕ ИСКАМЕ ИНСИНЕРАТОР

Публикувано на 22/10/2020 13:01
/ прегледи: 3 824
/ в Общество, Събития
1-15

Няколко десетки жители на Монтана се включиха днес в общественото обсъждане на доклада за оценка на въздействието върху околната среда /ДОВОС/ на инвестиционно предложение „Обезвреждане на отпадъци от хуманното и ветеринарно здравеопазване и от фармацевтичната промишленост”. Залата реагира емоционално и многократно  прекъсна изложението с викове „няма да стане” и „у-у-у-у”. Категорично срещу проектното предложение се обявиха  Марин Маринов, Петър Пенчев, Илия Миладинов и още  от изказалите се  Аргументите им: инсталацията е на 400 м от центъра на  града и ще замърсява допълнително въздуха. А това ще повлияе лошо на здравето на хората. Светлин Балкански съобщи, че в анкета във f „за” или „против” инсинератора, от гласувалите 2 500 души 2400 са били „против”. С гласуване и над 30-те граждани в залата се обявиха срещу  предложението.

Представителят на фирма – инвеститор  „Огоста 2017”,  заяви многократно, че всичко , което искат да изградят в Монтана е законно, а автори на доклада са специалисти и университетски преподаватели в областта на околната среда и  преработването на отпадъци . Аудиторията така и не чу обясненията на специалистите какво количество остатъчна пепел ще остава от работата на инсинератора. Не е ясно и къде ще се депонира тази пепел. Екоактивист показа в залата становище на „Грийнпис” и „За Земята”, които също се обявяват срещу изграждане на инсталацията в Монтана. Стана ясно, че инсталация за обезвреждане  на болнични отпадъци фирма „Огоста 2017” вече експлоатира. Обезвредените при температура от 200гр. отпадъци се карат  на Депото за твърди битови отпадъци в Монтана. „Инсталацията ни е напълно законна и работи законно”, заяви  М. Спасов от „Огоста 2017″.

Заради съмненията  на присъстващите, че протоколът може да бъде манипулиран всички се подписаха под него и снимаха черновата с телефон. С този протокол и становищата на РИОСВ, РЗИ, община , Басейнова дирекция  експертен съвет трябва да се произнесе по инвестиционно предложение. Ако становището е положително то отива в Общинския съвет, който взема решение за изработване на съответните планове за строителство.

Инвестиционно предложение за инсинератора е на стойност около 1 млн лв, при старта на инсталацията ще бъдат наети 6-ма работници. След това персоналът може да бъде увеличен.

 

 

 

 

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ