400 ЛВ ЗА ПЪРВО ДЕТЕ И 600 ЛВ ЗА ВТОРО ЩЕ ДАВА МОНТАНА

Публикувано на 25/04/2024 17:05
/ прегледи: 226
/ в Общество, Събития
Exif_JPEG_420

Определиха „зелена зона” за платено паркиране в широкия център на Монтана. За това гласуваха 24 общински съветници, трима от групата на „Възраждане” бяха против. Преди гласуването Александър Димитров аргументира позицията на „Възраждане”, като подчерта , че по данни на НСИ доходите на хората в Монтана са сред най-ниските в страната, а таксата за паркиране в „синя зона” е 2 лв. Според него, разширяването на зоната за платено паркиране няма да повлияе положително и за намаляване на колите в центъра, защото хората ще продължат да търсят места в съседни улички. И още , според Ал. Димитров повечето места в „синята зона” стоят празни. В отговор кметът Зл. Живков заяви, че натовареността с автомобили на „синя зона” е нормална , като над 60 % от местата са платени от фирми.  Според гласуваното днес решение, в новата „зелена зона” ще има възможност за престой до 30 минути, като той ще се заплаща с билет от паркомат или талон. Таксата за престой до 1 час  ще е 1 лв в  работните дни между  9 до 17 часа.

Най-общо разширението ще е в границите:  паркинг  Битов комбинат – паркинг ДЗИ, паркинг ул. „Извора”, паркинг театъра,  ул. „Св. Климент Охридски”, ул”Граф Игнатиев”, бул”Ал. Стамболийски”, ул. „Драган Цанков” , хотел „Житомир”.

Очакваните приходи от „зелената зона” са 191 000 лв, разходите за маркиране и обособяване на паркоместа 10 000 лв.

С друго решение  съветниците извадиха от „синята зона” отсечката на ул.”Цар Борис III” от бул.”Ал. Стамболийски” до кръстовище с ул. „Славянска”. Целта е улесняване достъпа на граждани до здравните заведения в съседство.

Променени бяха и  два нормативни акта.  Промяната  в Наредбата за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено дете в Община Монтана е за увеличение  със 100 лв. на помощта,  като тя става 400 лв. за първо раждане на дете и 600 лв. за второ. В обхвата на наредбата вече влизат и осиновени деца. Конкретизира се изискване за родителите, завършили висше образование, новороденото им дете да е с регистриран постоянен и настоящ адрес на територията на Община Монтана и към момента на подаване на заявлението двамата родители да са с настоящ адрес в Община Монтана, като поне единият от родителите да е с регистриран постоянен и настоящ адрес на територията на Община Монтана не по-малко от шест месеца, считано от датата на подаване на заявлението, а за останалото време до 3 години да представи удостоверение, че е бил редовен студент.

И тук не бе одобрено предложението на „Възраждане”, помощта за раждане на първо и второ дете да е по-висока със 100 лв, ако поне единият от родителите е с висше образование. Срещу това се обяви д-р Людмил Джурджов,  който подчерта, че бонус на образователен ценз би било дискриминация спрямо родители с по-ниска степен на образование. Председателят на Общинския съвет Иво Иванов заяви, че ще консултира идеята с Комисията за защита от дискриминация и тогава предложението отново може да бъде обсъждано.

С свое решение Общинския съвет  увеличи от 2000 на 2500 лв. сумата, отпускана за инвитро процедури на основание на двойки с репродуктивни проблеми от  община Монтана.

Одобрено бе  създаването на нова социална услуга – Център за обществена подкрепа за 65 потребители и персонал от 13 души.

Общинският съвет ще даде съгласие Община Монтана да кандидатства за безвъзмездна финансова помощ за подмяна на външно изкуствено осветление в  Монтана от консуматори на енергия в общините.

Съветниците одобриха предложението определяне  на място за поставяне на паметник на протойерей Йордан Попов. Той ще бъде монтиран  в градинката на храма „Св. св. Кирил и Методий“. Паметникът е  дарение на неговия внук проф. Николай Илиев и е дело на скулптора Александър Хайтов.

 

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ