МОНТАНА СЕ ХВАЛИ С ПРОИЗВОДИТЕЛ НА БИОЯГОДИ

Публикувано на 06/06/2018 15:03
/ прегледи: 2 128
/ в Общество, Събития
1-16

В деня на отворени врати фонд „Земеделие” в Монтана представи производител на биоягоди. Насажденията на Иван Димитров са в землището на с. Балювица, работниците са от цялата област. Засадили  99 декара ягоди и  16 декара годжи бери преди пет години. Сега разширяват производството с още  46 декара малини. Всичко е създадено с голямо желание и финансовата подкрепа на  фонд „Земеделие” „Някога Берковица беше прочута с ягодите си. Тук условията са отлични за производство на ягоди и малини. В края на   миналия век градините изчезнаха. Сега  ги възстановяваме. Надявам се да  има  интерес  и от  още хора, защото земя има и тя ражда добри плодове. Трябва само да си  работлив, предприемчив и да имаш добри съветници”, казва Иван Димитров – баща. Синът му  Иван помага на полето  и учи.  Казва, че  бъдещето му е в Берковица и в ягодовите полета.

Миналата година в областта са одобрени 31 проекта на  млади фермери,  най-много са за създаване на сливови градини. При малките стопанства сключените договори са 61, каза директорът на областната структура на Ф”Земеделие”  Даниел Александров.

Субсидирани са  1380 земеделски стопани по мярката за единица площ, изплатени са близо 18 млн лв.  По програмата за обвързано земеделие – основно за отглеждане на плодове и зеленчуци през 2017 година са подпомогнати 30 стопани. Те са субсидирани с 129 000 лева.

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ