УВЕЛИЧАВАТ СЕ СЛУЧАИТЕ НА ВАРИЦЕЛА И СКАРЛАТИНА

Публикувано на 20/12/2023 14:02
/ прегледи: 211
/ в Общество, Събития
3 (2)

31 случая на варицела и 10 случая на скарлатина предимно  в детски градини и училища са регистрирани в региона за седмица, съобщават от РЗИ.  Между 11 и 17 декември на територията на област Монтана има 21 новодиагностицирани  с COVID – 19 инфекция.Регистрирани са и  46 случая на ОРЗ. Най-висока е заболяемостта във възрастовите  групи 0-4 г. и 15-29 г. Според здравната инспекция   случаите  с грип и ОРЗ не се увеличават в сравнение с предходните седем дни.

Бум на морбили отчитат здравните власти в Румъния и целия ЕС.Пред последния месец, по данни от медиите, в северната ни съседка са регистрирани около 2 000 нови случая, част от които са хоспитализирани деца, поради тежко протичане на заболяването. В Румъния е обявявена  национална епидемия и  мерки  по имунизация на неваксинирани деца, вкл. и  на възраст 9-11 месеца.

Като причина за поредното увеличаване на заболяемостта от морбили в ЕС се отчита спада в имунизационния обхват с първи и втори прием ваксина, съдържаща морбилен компонент.

Във връзка с гореизложеното всеки родител на дете под 18 годишна възраст, който няма информация за имунизациите против морбили на своето дете, трябва да посети общопрактикуващия си лекар за набавяне на пропуснатите дози триваксина против морбили, паротит и рубеола.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ