ДОГОДИНА ОБЩИНАТА КУПУВА ПАЯК ЗА АВТОМОБИЛИ

Публикувано на 26/11/2015 15:03
/ прегледи: 1 256
/ в Общество, Събития
1

Паяк ще вдига неправилно паркираните автомобили в Монтана през следващата година. В проекто-бюджет 2016 на общината са предвидени 70 000 лева за купуване на новата техника.
С малко над 2 милиона се намалява годишният бюджет за следващата финансова година. Свиването е заради намаляване на продажбите на общинска земя, сгради и терени. 30,6 млн. лева е прогнозираната бюджетна рамка, за 2015 г. тя бе 32,7 млн лева. Това стана ясно на днешното публично обсъждане на бюджет-2016. Съотношението между държавни и местни приходи-разходи е 55 /45 % или държавата трябва да осигури 17,4 млн. лв, общината 13,3 млн лв. Няма да има промяна на таксите за детски градини, както и такса „смет”. В проекто-бюджета са предвидени 1,8 млн. лв за капиталови разходи – ремонти на сгради, пътища и дълготрайни активи. В тази сума най-голям дял има довършването на храма „Свети Дух” и теренът откъм улица „Св. Климент Охридски” общо 480 000 лв. За основен ремонт на ул. „Шести септември“ са предвидени 350 000 лв. Ще се ремонтират читалищни сгради в селата, предвиждат се и две нови детски площадки в кв. „Живовци” и „Пъстрина“.
По европейски програми са планирани 19,5 млн. лева за 13 проекта. Най-голяма част, около 8 млн. лв по проекта „Подготовка на община Монтана за успешно развитие през следващия период”. По трансгранично сътрудничество България -Румъния ще се кандидатства с четири проекта за близо 9 милиона лева. Най-големият проект е свързан с корекцията на река Огоста в участъка от мостчето за болницата до ШЕЛ. По трансгранично сътрудничество България-Сърбия са разработени 5 проекта на обща стойност 1 милион 690 хиляди лева. Останалите три проекта са по оперативните програми „Техническа помощ” и „Развитие на човешките ресурси”, както и по Швейцарската програма за сътрудничество.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ