ДЕЦА ОТ ЧИПРОВЦИ В “ПРИКАЗКАТА НА КИЛИМА”

Публикувано на 01/05/2021 19:07
/ прегледи: 139
/ в Общество, Събития
IMG_20180908_103325

Деца от Чипровци от  няколко месеца са част от „Приказката на килима”-  проект на местния Исторически музей и  Музея на  Понишавието – гр. Пирот, Сърбия.

Скупчени край стана момичетата внимателно следят ръцете на Светла Илиева. Известната тъкачка създава уникален килим, чийто модел и цветове са напълно  автентични. Част от багрилата за преждите е донесла от Индия, защото там е открила нюансите на най-старите модели на Чипровски килими. Така връщаме интереса към килима, стремим се да  не допуснем този занаят да загине. Защото сега в Чипровици тъкат не повече от 10 жени, казва Анита Комитска , директор на Исторически музей – Чипровци.

Заради ограничителните мерки идеята за общи занимания с тъкачки от Пирот  все още не могат да се случат. „Надяваме се през лятото лятото , когато  дойдат по-добри времена да можем да направим тези празници на килима в Чипровиц и в Пирот, обяснява пред групата момичета А. Комитска.

Традицията на производство на  чипровски килими е вписана в листата на ЮНЕСКО като част от нематериалното културно наследство през 2014 г. Това е соказетелство и най-вече  надежда , че традицията ще бъде продължена

 

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ