ЧАВДАР АНТОВ СТАНА МАЙСТОР ПО ДЪРВОРЕЗБА

Публикувано на 29/06/2017 11:11
/ прегледи: 738
/ в Общество, Събития
11

Навръх празника на занаятчиите Петровден, известният дърворезбар от с. Меляне Чавдар Антов получи майсторско свидетелство от Регионалната занаятчийска камара. „Да бъда официално признат за майстор от Занаятчийската камара е много важно за мен, въпреки че от 2 000-та година съм член на Съюза на българските художници. Мисля, че съм единственият дърворезбар в България с майсторско свидетелство. Време ми е вече да имам и ученици“, каза след като получи свидетелството Чавдар Антов.

Празникът бе повод той да покаже оригинално годежно пано – изработено върху меко липово дърво. Паното е поръчка от младоженец, зодия „водолей”, който сипва щедро вино в чаша, която държи избраницата му. Тя грациозно е повдигнала поглед към мъжа, а над нея авторът щедро е издялал плодове – символ на семейно добруване и здраво поколение. В срещуположния край  на  паното се е настанило слънце, което огрява цялата композиция.

В тайни чекмедженца младоженецът е скрил годежен пръстен и ценен подарък за бъдещата си съпруга.

Въпреки трудностите успяваме да работим, отбеляза председателят на Регионалната за занаятчийска камара Стилиян Каменов. Честите промени в законодателството и изваждането на две трети от занаятите от списъка на камарата са основните им затруднения. През последните години от 172 занаятите са редуцирани до 61. „Изваждането на строителните специалности от нашите списъци ги прати директно в сивата икономика” отбеляза Каменов.

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ