СТОЛЕТНА СКОРУША РАСТЕ КРАЙ МОНТАНА

Публикувано на 21/06/2017 10:10
/ прегледи: 1 222
/ в Общество, Събития
10

122 са вековните дървета на територията на област Монтана, които са обявени за природна забележителност. По данни на екоинспекцията най-много са столетниците със зелени корони от вида „зимен дъб”. Само в землището на с. Гаврил Геново забележителните зимни дъбове са 21, настанили са се преди повече от два века в местностите Лицето и  Манастирски кладенец. В региона са съхранени изключително редки местни и чуждестранни дървесни видове, разпръснати в различни селища и местности. Стогодишна секвоя бди пред входа на един от най-старите манастири в областта – Лопушанския. Преди 10 -ина години гръмотевица прекърши върха на дървото, но то все още е здраво и посреща миряни дошли да се помолят в манастирския храм.

Най-близо до Монтана е столетница – скоруша, намира се в местността Парта, висока е 15 метра, а обиколката на ствола й е 200 см. Черница е  свидетел на всичко , което става в  с. Липен от 3 века. Висока е 12 метра , а обиколката на ствола й е цели 6 метра.

Яворолистен платан от 50 години краси с. Игнатово, висок е 22 метра , а обиколката му е 2.30 м.

Благун на 400 години е дал името на местност край с. Каменна Рикса. Там в Кръстатото дърво има и  цер на същата възраст.

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ