10 ЛВ ЗА ЧАС ЩЕ Е ТАКСАТА ЗА ЛОГОПЕД В ДЕТСКА ГРАДИНА

Публикувано на 23/07/2019 16:04
/ прегледи: 826
/ в Общество, Събития
1-1

10 лв за ще е таксата за индивидуално занимание с психолог или логопед в детските градини в Монтана. С решение от днес общинските съветници приеха правилата за допълнителни дейности в детските градини, които ще се заплащат от родителите. За групово занимание с логопед таксата ще е 5 лв за учебен час от 30 мин. за индивидуална работа с детето за учебен час родителите ще плащат по 10 лв. За групова работа с психолог   таксата ще е 2 лв,  за индивидуална  10 лв.

За часове по чужд език, спорт, танци и др, които не са включени в учебната програма таксите са 2 лв за час.

С приетите правила се цели да бъдат обхванати повече деца , които се нуждаят от занимания със специалисти. Очаква се и децата, които постъпват в първи клас и имат проблеми с изговарянето на някои звуци да намалее, както и да се намали агресията сред най-малките.

Съветниците приеха и предложението на кмета Златко Живков за  актуализация на тазгодишния  бюджет на Монтана с 1 200 000 лв.

„Очаквахме изпълнение над 65 % , сега то е много по –голямо. До края на юни собствените приходи на общината са 6 млн, с половин милион повече в сравнение с миналата година”, заяви пред съветниците кметът.

Постъпленията в общинската хазна нарастват основно от данъци – 500 000 лв от данъка върху превозните средства, 200 000 лв от данък недвижими имоти и 100 000 лв от имуществени данъци. От такси и други неданъчни приходи в бюджета влизат още 200 000 лв, от такси за услуги още 50 000 лв, приходите от наеми и земя се увеличават със 150 000 лв.

Основна част от допълнителните постъпления отиват за капиталови разходи: 80 000 лв за ремонт на читалището в с. Габровница, 31 000 лв за купуване на сграда за читалище в с. Горно Белотинци, 18 400 лв за новата зарядна станция за 10 ел. велосипеди. 6 000 лв ще бъдат дадени за изработване на барелеф на  барон Притвиц, водил отряда руски войници освободил през ноември  1877 г  село Кутловица.

Приета бе и Наредба за условията за подпомагане на млади хора до 35 години, които искат да стартират свой бизнес в Монтана. Предложението е на групата на БСП и цели преодоляване на демографската криза. Те ще кандидатстват с бизнес – план пред специална комисия, като могат да получат до 3 000 лв.

Монтана започва подготовката на нов проект за управление на отпадъците, който да  бъде финансиран по ОПОС.  Предложението е в града да бъдат разположени шест подземни платформи за битови отпадъци. Максималното финансиране за това е до 200 000 евро. Ефектите – съдовете за отпадъци ще са скрити, околното пространство ще бъде защитено от неприятни миризми, насекоми и др., на място ще се правиш и разделно събиране.

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ