ЗАСЯКОХА КАФЯВА МЕЧКА В ЧИПРОВСКИЯ БАЛКАН

Публикувано на 15/04/2024 15:03
/ прегледи: 3 423
/ коментари: 1 / в Общество, Събития
IMG_20220611_155714 (1)

Кафява мечка броди в Балкана над Чипровци. Звярът е засечен на територията на държавното горско стопанство през март, по време на пролетното теренно  преброяване  на дивеча, съобщиха от ловно-рибарско сдружение „Огоста“ – Монтана.

В пролетното преброяване на дивеча в района от Бойчиновци до Чипровци са участвали над 2 000 от  членове на 59-те ловни дружинки. Популацията на дивите животни  нараства, сочат обобщените данни от таксацията.

„Почти всички видове дивеч са с увеличени запаси, не много, но тенденцията е към увеличение. Особено при  дивата свиня, след Африканската чума по свинете, и запасите бяха сведени от 1 до 3 броя на 100 хектара, сега имаме до 350 броя“, каза  Ася Тодорова, спец. „Ловно стопанство“ при ЛРС“Огоста“

Подобна е ситуацията и при сърните, които най-често са обект на бракониерски  лов.

Около 1 600 са сърните тази пролет,    52 сърни  отстреляни миналата година.  „Дори и да имат разрешителни, ловците пазят сърните и почти не стрелят по тях“. допълни А. Тодорова.

Хищниците – чакали и лисици също се увеличават,миналата година са отстреляни 600 чакала и 550 лисици, както и три вълка. За първи път тази пролет в Балкана над Чипровци е забелязана и кафява мечка

Според специалисти тя вероятно и  слязла от Чупрене, но все още  никой не се е приближил достатъчно,  за да види  дали е чупренската или е  чипровска. За сега няма данни мечката, за която поне от две години  хора от балканските села, разказват, че са я виждали да проявява някаква агресия. Според специалисти топлото време е причина звярът да обхожда Балкана.

 

 

Share Button

Коментари в сайта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ