ЗАКРИВАТ ОЩЕ ЕДНО УЧИЛИЩЕ В ОБЩИНА МОНТАНА

Публикувано на 26/04/2022 15:03
/ прегледи: 5 393
/ коментари: 1 / в Общество, Събития
Exif_JPEG_420

Още едно основно училище в община Монтана ще бъде закрито от началото на следващата учебна година. С решение от днес, общинските съветници предлагат на министъра на образованието  и науката да стартира процедура по закриване на  ОУ”Хр. Ботев” в с. Д-р Йосифово.

Причините – учениците от 1 до 8 клас там от години са не повече от 40. Такива са прогнозите и за следващите години. Класовете са слети, базата е остаряла и не отговаря на съвременните изисквания. 7-те педагози са в пред пенсионна възраст или вече са пенсионирани. Майчиният език на повечето от децата не е български и те трудно  се социализират. За издръжка на училището всяка година общината осигурява дъпълнителни средства, за 2022 г. сумата е над 24 000 лв. Предложението е децата от Д-р Йосифово от следваща учебна година да бъдат преместени във II СУ “Н. Вапцаров” – Монтана.

Съветниците промениха и няколко от общинските наредби и правилниците към тях:

Като незаконосъобразен бе отменен текст, засягащ двойките , които кандидатстват за финасова помощ за процедура „ин витро”. Занапред те няма да представят документи за платени данъци, катко е било досега. Текстът „Кандидатите да нямат парични задължения към държавата и общината“ отпада, след протест  на прокуратурата, която се позовава на ЗМДТ. Невнесените в срок данъци се събират принудително от публични изпълнинтели и  общината не може да го поставя като условие за подпомагане, пише в становището си прокуратурата.

В наредбата да финансова помощ при раждане на първо и второ дете  текстът става :

– за първо раждане – 300 лв

– за второ раждане – 500 лв

Така се изчиства  възможно тълкуване при  раждане на близнаци / тризнаци – като първо , второ / трето дете, а се отчита раждането.

Променена бе и наредбата за притежаване и отглеждане на домашни животни-домашни любимци на територията на община Монтана.

В сила ще влязат следните текстове:

Собствениците на домашни любимци са длъжни да вземат мерки животните да не замърсяват обществени места, като почистват мястото след дефекация. Който не изпълни това задължение се наказва с глоба в размер 100 лв.

Собствениците на домашни любимци са длъжни да вземат мерки животните да не създават опасност за хора или други животни. Който не изпълни това задължение се наказва с глоба в размер 100 лв.

Собствениците на кучета са длъжни при извеждането на кучетата да носят в себе си ветеринарномедицинския паспорт и да го представят за проверка на общинските, и ветеринарномедицинските органи. Който не изпълни това задължение  се наказва с глоба в размер от 50 до 500 лв. (200 лв.)лв

Забранява се извеждането на кучета без повод, а на агресивни кучета – и без намордник. Който наруши тази забрана се наказва с глоба в размер 100 лв.

Забранява разхождането на кучета на детски площадки и на места, обозначени от общините със забранителни знаци. Който наруши тази забрана се наказва с глоба в размер 100 лв.

Отменени бяха още няколко наредби, поради  отпадане на  основанието за приемането им, т. е. отменени са законите на чието основание са приети конкретни общински наредби.

 

Share Button

Коментари в сайта

  1. Илиана Александрова

    Що пък да не закрият всички други училища и да останат само тези в Монтана. Какво значение имат децата и родителите? Важното е училищата в Монтана да работят, а учителите от селските училища ряпа да ядат . Важното е Трайка Трайкова да си пази работното място в РИО и да си получава заплатата.Знаете колко училища се закриха да в област Монтана за последните 5 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ