ВДИГАТ ТАКСА „СМЕТ” ЗА ФИРМИТЕ

Публикувано на 22/12/2022 17:05
/ прегледи: 194
/ в Общество, Събития
Exif_JPEG_420

По-висока такса „смет”ще плащат през следващата година фирмите в община Монтана. С решение от днес, съветниците повишиха таксата и тя вече е 8,1 промила, при 7,5 промила досега. За граждани, които ползват имотите си само за живеене, не са ги дали под наем за търговия  и не развиват стопанска дейност в тях, таксата остава 3,86 промила върху данъчната оценка на имота.

С повишението на таксата за юридическите лица, общината би трябвало да събере допълнително 800 000 лв, като приетата план-сметка за чистота за 2023 г. е 6 100 000 лв, за 2022 г., тя бе 5 300 000 лв. Или приходът  се повишава с 11 процента, т. е. с  около 7 процента  по-малко от официално обявената за страната  инфлация от над 18 процента.

Повишават се и наемите на общински нежилищни имоти, те са промняни за последно през 2005 г. , като стойностите за ползване под наем на общ. обект или терен да били мужду 40 ст. и 1 лв/кв м.

8 лв/кв м ще плащат занапред  наемателите на общински  помещения за търговска и складова дейност с хранителни стоки.  За наемане на  терен с павилион наемът става 10 лв/кв м, такъв ще е и наемът за единица площ  за офиси.

За тото-пунктове наемът ще е 10 лв/кв м., за гаражни клетки 50 лв за всяка.

200 лв на месец ще се плаща на паркомясто на пл. „Ал. Константинов”, 100 лв ще е наемът за паркоместа в „синя зона”, 25 лв месечно за паркомясто извън синята зона.

Ползването на голямата зла на Младежкия дом ще струва 50 лв, малката зала ще се наема срещу 35 лв/час.

3,5 млн лв получава Монтана допълнително за ремонт на пътя между селата Клисурица, Долна Рикса, Славотин. Това съобщи пред съветниците  кметът Златко Живков, който утре ще отиде да подпише документите за допълнителните средства в МС.   Отсечката е много влошена настилка, тя е рискова особено през димните месеци, заради преминаването на тежкотоварни автомобили, които често катастрофират.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ