ВРЕМЕ ЗА ВАКСИНА, КОВИД СЕ ЗАВРЪЩА

Публикувано на 26/09/2023 14:02
/ прегледи: 286
/ в Общество, Събития
133997044_2920204441558681_8854771042797093416_n (1)

Започва активната ваксинация срещу сезонния грип. От началото на следващата седмица личните лекари ще разполагат с безплатни ваксини за хората на и над 65-годишна възраст, както и за пациенти с хронични заболявания.

Едновременно с това  стартира ваксинацията с адаптирана, нова ваксина срещу ковид 19. Вирусът вече настъпва, като в понеделник в региона са регистрирани 28 случая, повечето от тях в дома за възрастни в Горна Вереница. Заболяването вече протича по-леко, основно с хрема и неразположение.

От сряда всеки,  който желае, може да си постави адаптираната за новорегистрирани щамове  за ковид 19 ваксина. Тя може да се слага и на деца навършили 12 години. С ваксината ще разполагат личните лекари, както и два специализирани имунизационни кабинета в Монтана.

От началото на месец октомври пък започва имунизацията срещу грип. Двете ваксини са съвместими „могат да се прилагат едномоментно и с интервал между тях, без да се спазва някакъв диапазон,  в два последователни дни , две седмици и т. н.,” обясин Елена Тодорова, гл. инсп. В РЗИ – Монтана

И тази година здравното министерство осигурява 300 000 дози безплатни противогрипни ваксини за определени групи от населението. Това са  хората на и над 65 години, включени в националната програма. Личните  лекари трябва да да заявили на фармацевтичната кампания необходимите им ваксини още през  лятото.  Ваксината може да се поставя  от 1 октомври до края март месец , но е хубаво да се постави възможно най-скоро, допълни Е. Тодорова.

На информационния портал за ваксинопрофилактика  всеки може да намери нужната му информация  за задължителните и препоръчителни имунизации както и отговори на най-често задаваните въпроси  свързани с ваксините  и  националните имунизационни програми.

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ