ТРИ СА ВАРИАНТИТЕ ЗА БЪДЕЩИЯ ТУНЕЛ ПОД ПЕТРОХАН

Публикувано на 12/05/2021 12:12
/ прегледи: 1 774
/ в Общество, Събития
petrohan (4)

Прединвестиционно проучване очертава  три  варианта за бъдещия тунел под Петрохан.  В по-голямата си част те следват  съществуващия път София – Петрохан – Берковица – Монтана – Лом., Изключение са обходът на Костинброд, който ще е нов, обходът на с. Бучин проход и последващото преминаване на прохода Петрохан. След с. Гинци са разработени варианти за тунелно преминаване на останалата част от прохода.

Това става ясно от писмен отговор на бившия министър на регионалната развитие Петя Аврамова публикуван на страницата на НС.

Единият от вариантите предлага тунел с дължина малко над 4 км с денивелация 145 м, вторият – тунел с дължина отново от малко над 4 км и денивелация от 181 м, а третият – за тунел с дължина почти 7 км и денивелация от 239 м.

Най-дългото трасе позволява проектна скорост 80-90 км/ч и постигане на габарит Г-20, т.е. скоростен път с две платна с по две ленти за движение, докато останалите – 60-80 км/ч. То е и най-щадящо към околната среда, посочва Аврамова. То е одобрено на експертен технико-икономически съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ и е подадено за съгласуване към екоминистерството.

След изготвянето на оценка за въздействието върху околната среда и влизането му в сила, ще бъде изработен  подробен устройствен план, проектиране и строителство.

Все още не е ясно как ще бъде осигурено  финансирането на проекта.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ