ТЕОДОСИЙ АНТОНОВ НА 75, ПРЕДСТАВИ ДВЕ НОВИ КНИГИ

Публикувано на 21/05/2019 15:03
/ прегледи: 163
/ в Общество, Събития
1-1

С изложба и две нови книги художникът и писател Теодоси Антонов отбеляза  75 – годишнината си.  В галерия „Кирил Петров” в Монтана се събраха колеги, приятели и почитатели. Гости на събитието бяха кметът на община Златко Живков и  председателят на общинския съвет  ивж. Иво Иванов.

Теодоси Антонов е признат майстор на малката пластика, най-вече в изработката на плакети и медали. Негови произведения притежават Националната художествена галерия, Бритиш музеум в Лондон, Пушкинският музей в Москва, „Медиалиа” в Ню Йорк и други престижни галерии по  света. Бронзов  релеф във формата на кръг, с названието „Данте е навсякъде и всякога” се съхранява в музея на Алигиери в Равена. Изложбата на художника събира  близо 100 експоната – рисунки, литографии, живопис, метална пластика. Всички те са дарени от автора  на историческия музей в Монтана и на художествена галерия „Кирил Петров”, чиито директор Теодосии Антонов  е от 1982 до 2010 година. Изявите си като публицист започва през 1973 година. Тогава пише първата си статия, посветена на скулптура Георги  Апостолов. През последните 40 години  пише  стихове, разкази и повести. Първата му книга е издадена през 2001 година и е със заглавието „Случки от някога, случки от днес”. Досега има издадени 2 стихосбирки и 9 сборника с разкази.

„Непрекъснато ми се пише, във влака, във парка, навсякъде, разказва Антонов и споделя, че сънува историите си. „Видях героя си как тича през пустинята и написах първият си разказ „Мечта наречена Менада”.

Произведенията, с които се гордее са повестта „В глуха линия” и поетичната книга „Завръщането на конете”.

Двете нови книги, които представи на юбилея си се наричат „Моите влакове” и „Химия на веселието”.

Теодоси Антонов е автор и на паметника на загиналите от воините в Монтана, както и на барелефите на Иван Вазов, Иван Давидков, Александър Стамболийски и кметовете Игнат Попов, Тодор Грънчаров и Гоцо Митов. Удостоен е с почетния знак на Монтана. Член е на три национални творчески съюза –   на художниците, на журналистите и на писателите.

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ