МОНТАНА НАГРАДИ ЗАСЛУЖИЛИТЕ СИ СИНОВЕ

Публикувано на 17/06/2019 15:03
/ прегледи: 1 071
/ в Общество, Събития
1-2

Петима изявени граждани на Монтана – хора на изкуството и бизнеса, са носителите на почетния знак тази година. Хореографът Антон Димов, който ни напусна през лятото на миналата година, е отличен посмъртно. Носители на званието са още скулпторът Димитър Ганчев, писателят Радослав Игнатов, фирма “ Крос“ и бизнесменът Никодим Войнов.

Антон Димов е предложен от инициативен комитет, а идеята е на ръководството на училище  „Христо Ботев” в Монтана и на читалище „Развитие” във Враца. То е подкрепено с подписка, в която са се включили  над 400 ученици, родители, учители, колеги, граждани.  Димов е носител на орден „Кирил и Методий” –  златен, на много първи награди  и златни медали от десетки фестивали у нас и в чужбина. Поставял е танците в спектакъла „Черното руно” на Маргарита Младенова в театрална работилница „Сфумато”.  До последния си ден Антон Димов преподаваше хореография на децата в училище „Христо Ботев”.

Димитър Ганчев е автор много скулптори в Монтана. Негова е и статуята на Диана, която бе възстановена и ще бъде поставена в центъра на града.

Белетристът Радослав Игнатов е предложен от Съюза на българските писатели,

Бизнесменът Никодим Войнов е сред най-успешните предприемачи в Монтана. Той е и един от най-големите дарители – подкрепя социални институции, лечебни заведения, културни и спортни инициативи. „Ако не можеш да помогнеш някому, поне не му пречи” каза Н. Войнов при получаването на наградата . Той удвои паричната премия от 2 800 лв, която съпъттсва почетния знак и я дари на общината.

Собствениците на фирма Фирма „Крос, която ” е най-големият производител на велосипеди в България също дариха паричната си премия от 2 800 лв.

Отличията им  бяха връчени  на тържествената сесия на Общинския съвет

 

 

https://m.youtube.com/watch?v=_8lquHlpjIo&feature=youtu.be

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ