САМО ДВЕ УЧИЛИЩА В МОНТАНА С МАЛОМЕРНИ ПАРАЛЕЛКИ

Публикувано на 14/09/2021 16:04
/ прегледи: 1 348
/ в Общество, Събития
20210427_140850 - Копие

.Само в I ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в Монтана и VII СУ „ Йордан Радичков” ще има маломерни паралелки през настоящата учебна година.Днес съветниците одобриха докладна записка от кмета Златко Живков, за сформиране на класове под държавния норматив за брой ученици. В I-во училище такава паралелка ще е V”в” клас с 16 ученици. До края на предходната учебната година паралелката е била пълна, но няколко от децата са постъпили в ПМПГ „ Св. Кл. Охридски”. Сливането на този клас с останалите два е неприемливо, според училищното ръководство, затова сега в класа ще има 16 ученици.

В VII- мо училище под норматива ще са паралелките 10-ти и 8-ми клас, профил „Физическо възпитание и спорт”  с по 17 ученици.

Аргументацията – училището има правоспособни учители  и разполага с общежитие в комплекс „Огоста”. Това гарантира нормално обучение в тези паралелки.  Близо 45 % от общо 11 118 ученици в областта ще учат в Монтана. първокласниците в общината са 434.

Съветниците одобриха предложение на Регионалната библиотека „Гео |Милев” за приспособяване  на вътрешни помещения за самостоятелно посещение на хора с увреждания. Финансирането на строително-монтажните работи ще бъде осигурено по проект.

Гласувано бе и още едно проектно предложение на община Монтана. То е за предоставяне на интегрирани услуги в образованието и здравеопазването на роми. По този проект Монтана ще си партнира  с държавна образователна институция от Испания.

Съветниците разрешиха с част  отчисленията от МОСВ по Закона за управление на отпадъците, да бъдат закупени сметосъбиращи автомобили за извозване на контейнерите за битови отпадъци.

С друга част от отчисленията по същия закон, ще бъде финансирано  почистването на  речни корита на територията на общината.

Пред съветниците кметът Златко Живков благодари на парламента за включените в актуализацията на тазгодишния държавен бюджет на 100 млн. лв за общините, като част от изравнителната субсидия.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ