С КОНЦЕРТ МОНТАНА ЧЕСТВА 24 МАЙ

Публикувано на 24/05/2023 15:03
/ прегледи: 309
/ в Общество, Събития
DSC_0239

Стотици граждани на Монтана се събраха в центъра на града, за да отпразнуват Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. На празничната сцена прозвучаха думите на поети и писатели от  Северозапада с откъси от произведения  на  Анастас Стоянов, Иван Давидков, Йордан Радичков, Славчо Красински.

„Денят на буквите, на словото , на мисълта и  любопитството към смета най-безспорният и чист на България и българския дух. Днес ние се прекланяме пред  на-висшите ценности съхранили ни като народ и нация – будност и свяст”, каза в приветствието си Трайка Трайкова, началник на РУО.

Кметът Златко Живков, припомни историческото значение на българската писменост.„Ние, българите се гордеем ,че имаме една от най -старите държави в Европа  Издигането на първата българска държава се дължи на трите най – важни неща – език , писменост и религия.”

Почетна грамота „Неофит Рилски” получи и един от малкото мъже – начални учители в региона. Записал начална педагогика, защото не го приели в първата избрана от него специалност. Сега води един от вторите класове във Второ средно училище „Никола Вапцаров”.  Учениците на Теодор Асенов често бъркат обръщението към него” И  госпожо го има , но много е сладко, когато  някое дете  ми казва „тате” и се  засрамва… Успяваме, родителите ни се доверяват, вярват във нас, което  е хубаво.  Набрахме много инерция, правят се много добри неща в училище. Страхотни неща се случват горе  при нас”, разказва гой.

На официалния прием по повод празника бяха връчени  почетни значки на община Монтана на заслужили деятели на просветата и културата от общината. Отличия на Министерството на образованието и РУО – Монтана получиха дългогодишни  педагози и ученици за успехи постигнати през изтеклата година. На тържеството по повод празника дойдоха и народните представители избрани в региона , както и областният управител Валери Димитров.

 

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ