РАЗШИРЯВАТ СИНЯТА ЗОНА

Публикувано на 28/06/2016 15:03
/ прегледи: 1 381
/ в Общество, Събития
IMG_20160628_145648

Разширява се зоната за платено паркиране в централната част на Монтана. Общинските съветници  одобриха промяната аргументирана с  подобряване условията за паркиране и облекчаване на трафика. Така  в „синя зона” се включват  и отсечките”: по бул. „Трети март”  от ул. „Кирил и Методий” до бул. „Ал. Стамболийски”;

по бул. „Трети март” от ул. „22 септември” до ул. „Мария Димова”;

по ул. „Славянска”; по ул. „Антим I”; по ул. „Л. Каравелов” от бул. „Трети март” до ул. „Васил Левски”;

по ул. „Л. Каравелов бел. „Х. Димитър „ до бул. „Христо Ботев”;

по бул. „Х. Димитър” от ул. „Граф Игнатиев” до ул. Л. Каравелов”. Платените паркоместа ще станат около 200 и най-общо са в района от сградата на Държавния Архив до сградата на бившия завод „Електроакустика“ плюс района между поликлиниката и бившия магазин Валентина и от сградата на областната администрация към пазара

Променен бе и  наемът на общински жилища – от 45 стотинки за квадратен метър полезна площ на 60 стотинки за квадратен метър жилищна площ. В предложението е посочено,  че наемът за общинско жилище  в Монтана  е по-нисък в сравнение с други градове и не е променян през последните години.  Месечната сума, която ще плащат наемателите ще се формира и на още показатели – местонахождение на жилището, етаж, изложение и др.  Монтана сега разполага със 142 общински жилища.

Съветниците одобриха и  две проектни предложения, с които общината кандидатства  по програма „Региони в растеж” – за ремонти и облагородяване на парковете Калето, Монтанензиум, Градска градина и бул. „Хаджи Димитър”.  Предвижда се да бъдат изградени поливни системи, ще бъде подменена настилката на алеите, кошчетата, пейките, ще бъде маркирана алея за колоездачи. Ще се търси и техническо решение за отвеждане на водата от езерото в канала. В Градската градина ще бъдат подменени и дърветата с подходящи с екологичните и климатични особености. Второто предложение е за ремонтни дейности и облагородяване на прилежащото пространство на 4-та и 7 детски градини, трето и четвърто училища и двете гимназии.

Прието бе  предложението  в Градската градина да бъде поставен бюст-паметник на Богдан Илиев, летец –изтребител и герой от Втората световна война. Предложението е на местния Клуб на авиацията,  поводът  100 години от рождението на героя, които се навършват на 16 август т. г.

Одобрена бе и Стратегия за развитие на социалните услуги в община Монтана за периода 2016-2020 г. Документът определя основните направления за развитие на социалните услуги: повишаване качеството на живот на уязвими деца и младежи и техните семейства и социално включване на лица с увреждания, уязвими хора и общности в неравностойно положение, както и Грижа за старите хора.

В отговор на въпроса на д-р Людмил Антов за бездомните кучета, кметът обясни, че в общината има три жалби от нападнати от безстопанствените животни граждани. „В същото време, млада жена от Мала Кутловица поиска общината да финансира изхранването на около 40 кучета, за които тя се грижела. Няма как да финансираме това“, заяви Златко Живков.  Съветниците и администрацията продължават да търсят решение на този проблем.

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ