РАЗДАДОХА НИКУЛДЕНСКИ КУРБАН НА ПАЗАРА В МОНТАНА

Публикувано на 06/12/2022 14:02
/ прегледи: 469
/ в Общество, Събития
Exif_JPEG_420

Десетки жители на Монтана хапнаха рибена чорба на пазара. По традиция екипът на общинското дружество почита  Свети Николай Мирликийски чудотворец, като раздава курбан на празника на светеца – покровител на моряци, банкери и търговци.

„Търговците  са на пазара, затова ние го смятаме за наш празник на Общинския пазар.  Спазваме традицията, добре е да знаем откъде сме тръгнали и накъде отиваме, и ако ние не спазваме тези традиции, и нашите деца няма да ги спазват,  трябва да поддържаме традициите живи,“ обясни управителят на пазара Стилиян Каменов.

Майстор на рибената чорба и тази година е Ели Лозанова. Тази сутрин освен сладководна риба тя е добавила в казана и малко черноморска – сафрид и чернокоп.

Докато пълни  поредната купичка Ели споделя: Усилие е, студено е, дим, но когато 100 човека се наредят на опашката и ти кажат „бъди благословен”, създаваш си навик и ти е някак неприятно, когато не го получаваш.

Цял час желаещите да опитат от курбана минаваха през импровизираната кухня на открито – без спорове,  остри забележки и критики.

„ Приятно е, от сутринта като замириса на вкусна супа, много е приятно, а и трябва да поддържаме традициите , днеска си е за риба, рибена чорба, пълнен шаран”, казва млада жена. Докато отваря съдинката, която носи от къщи  възрастен мъж добавя  „Събира хората, прави ги весели, щастливи”

Жена с букет свежи цветя също е сред чакащите”За госпожата, която готви е букетчето, да бъде жива, здрава, щастлива и Св. Никола да я закриля.”

 

 

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ