ПУСКАТ ДРОН И НА ЧИПРОВСКИЯ КМЕТ?

Публикувано на 20/05/2015 16:04
/ прегледи: 3 864
/ коментари: 2 / в Общество, Събития
чипр

Сигнал в прокуратурата срещу кмета на Чипровци Анатолий Първанов внесе председателят на Общинския съвет Юли Цветков. Съмнения за корупция, свързани с използването на средства от Европейски програми, от фонд „бедствия” и от общинския бюджет са провокирали сигнала. Документът е подписан от осем от общо 11-те съветници в община Чипровци.
Те настояват за проверка на изпълнението на четири обекта:
Спортен комплекс – стадион, съблекални , басейн финансиран по Програмата за развитие на селските райони с над 4 734 000 лв.; ремонт и реновиране на сграда с четири помещения в района на покрития пазар за 380 000 лв; възстановяване на покрив за 65 000, както и обезопасяване на свлачище в един от кварталите на Чипровци.
„Дори ние като общински съветници нямаме информация , кои фирми работят на тези обекти”, заяви Ю. Цветков. Спортният комплекс трябвало да бъде завършен на 1 април, но все още не е открит. „Притесняваме се, че ако обектът не бъде приет в срок, общината може да бъде санкционирана. А глобата може да достигне и 2 милиона лева, колкото е годишният бюджет на общината. Това значи да фалираме”, заяви Цветков.
Най-остри са споровете с кмета за неизпълнение на решения на Общинския съвет. Едно от тях е за отоплението на училището. В него учат 88 деца от цялата община. През зимата температурата в класните стаи падала до 8 градуса. „Решихме отоплението да бъде подменено и предвидихме 42 000 лева резерв в бюджета, за да може общината да плаща материали, труд и каквото е нужно, докато дойдат парите от министерството. И това не стана. Позиционна война водят разпоредителната и изпълнителната власт в Чипровци и за друго решение. То е за сеч на общинска гора. През 2014 г.съветниците гласували да бъде извършена санитарна сеч в общинските гори. Покрай санитарната сеч, почнала и друга и хората от селата протестирали. „Кметицата на село Равна ми се обади посред нощ, да търси помощ , че вместо 7-8 ТИР-а през Равна минали 50 ТИР-а с дървесина”, разказва Ю. Цветков. . Затова в началото на 2015 год. съветниците гласували сечта да бъде спряна. Кметът обаче не изпълнил решението, защото „имали договори с фирми и трябвало да плащат неустойки”. Тогава съветниците подали сигнали в Икономическа полиция и в РУГ – Берковица. „Правихме проверка на място  с представители на горското и с полицията , но и досега нямаме официалното им заключение”, допълва Цветков. Сега очакват проверката на прокуратурата.

Според кмета Ан. Първанов всичко това е предизборна атака и опит за манипулиране на общността.

Share Button

Коментари в сайта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ