ПРОМЕНИХА ПРАВИЛАТА ЗА ПОЧЕТНИТЕ ГРАЖДАНИ

Публикувано на 21/12/2021 18:06
/ прегледи: 337
/ в Общество, Събития
IMG_20211221_140249

Общинският съвет в Монтана промени Правилника за почетните отличия  на общината. Актуализацията на правилата, приети в далечната 2001 г. регламентира броя на присъжданите в един мандат отличия –  Почетен знак и Почетна значка на община Монтана. Определената сума е 12 500 лв; сумата е за изработване и за парична премия на носителите на Почетния знак за четиригодишен мандат. Занапред вместо 5 минимални заплати премията ще е  1 000 лв.   Целта на промените е запазване престижа на почетните отличия и открояване на личности с най-големи заслуги към Монтана.

Досега  ежегодно в общината са постъпвали десетки предложения за удостояване на граждани с почетните отличия, без предложените да имат равностоен принос. Увеличаването на броя на наградените девалвира стойността на отличията.

Другият аргумент е за премията при получаване на Почетния знак от 5 минимални заплати. Честата промяна в размера на минималната заплата затруднява точното планиране на сумата. И още – броят на  носителите на Почетния знак . За 2021 г. те бяха четирима и общата сума за премията надхвърли 12 000 лв.

Съветниците одобриха предложените от кмета Златко Живков размествания в бюджета, заради повишените разходи за улично осветление в селата и за отопление в общински звена.

Разместването по параграфи не нарушава финансовата стабилност на местната хазна, тъй като 2021 Монтана отчита рекордна събираемост на местни данъци  и такси. Най-голям ръст има при данъка от 2,5 % при сделки. Над 5 100 000 лв са постъпили в общинския бюджет от такса „смет”, общо над 10 200 000 лв са събрани в параграф „местни приходи”.

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ