МОНБАТ ОСТАВИЛ В СТРАНАТА НАД 2 800 ТОНА ОПАСНИ ОТПАДЪЦИ

Публикувано на 29/09/2020 15:03
/ прегледи: 1 122
/ в Общество, Събития
1-1

16 756 тона отпадъци от които 7 756 опасни са открити  в четири области при разследването срещу Атанас Бобоков, Пламен Бобоков, Красимир Живков, бивш зам. мин. на околната среда, управители на търговски дружества и директор на РИОСВ.  Отпадъците са намерени в землищата на населени места в областите Плевен, Монтана, Шумен и София, съобщи ГП.

В област Монтана са установени  500 т. опасни отпадъци – пластмасови частици в две халета в ломския квартал Момин брод.  Складът е стопанисван от софийско дружество , което не е разполагало със съоръжения за третиране на отпадъците.

Според съобщението на прокуратурата, Кр. Живков започнал да отказва издаването на  нотификации за изнасянето на отпадъците за преработка в чужбина и дружествата, генериращи опасен отпадък  били принудени да го предават за съхранение на определени от него дружества с разрешение да съхраняват.

С договор от 2018 г с едно от фиктивните дружества за оползотворяване на полиетиленови сепаратори, получени от оползотворяване на амортизирани сярно-кисели акумулатори „Монбат Рисайклинг“  е доставило на дружеството 635,28 тона опасни отпадъци. Още толкова са доставени от „Монбат Рисайклинг“ ЕАД  на друго дружество, а на трето – 1465,11 тона отпадъци, които са опасни.

До момента към наказателна отговорност по досъдебното производство са привлечени 11 души Вече е създаден и международен екип за разследване между Специализираната прокуратура и прокуратурата на Салерно, Милано и Флоренция в Италия.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ