ПРИЕХА ПРАВИЛАТА ЗА СТИПЕНДИАНТИ НА ОБЩИНА МОНТАНА

Публикувано на 25/04/2019 18:06
/ прегледи: 252
/ в Общество, Събития
novini-montana

Четири стипендии за студенти по  медицина и педагогика ще отпуска община Монтана от началото на следващата учебна година.  Новата  наредба , по чийто проект е работила групата съветници от БСП бе приета днес.  „Еднократно одобрените стипендианти от специалности „медицина” и „педагогика”  ще получат по 2 500 лева за една, максимум две учебни години. Така ще опитаме да преодолеем дефицита от лекари и учители”, каза  Камелия  Трифонова, зам. председател на Общинския съвет.  Кандидатите трябва да сключат договор, че след завършване на образованието си ще се върнат и ще работят в Монтана минимум 2 години.

В бюджета за тази година са предвидени 10 000 лева за подпомагане на студенти.

Съветниците приеха и изменения в приетата н началото на тази година Наредба за отпускане на финансова помощ за новородено дете. Премахнато бе условието двамата родители да са с постоянен и настоящ адрес в Монтана не по –малко от три години,  изискването вече ще е поне единия родител да отговаря на това условие. Промяната се наложи, след като млади семейства обърнаха внимание, че  често единият от родителите на новороденото обикновено е живял на друго място преди брака си, т. е. през последните три години. В мотивите за корекцията на наредбата е отбелязано, че спадът в раждаемостта в общината продължава. За първите три месеца на годината в Монтана са родени 59 бебета.

Одобрено бе и предложение за откриване на процедура по приватизация на сградата на училището в с. Стубел. Вече има потенциален купувач на обекта, който е заявил писмено желанието си да купи училището. След като бъде изготвен  правен анализ и приватизационна оценка  на имота ще бъдат проведедено и пряко договаряне с потенциалния купувач.

Съветниците приеха и доклада за дейността на читалищата в общината през 2018 г.

Продължен с още пет години бе и договорът на общината с Пенсионерски клуб „Надежда” – Монтана за безвъзмездно ползване от клуба на помещение на партера на жилищен блок бул. „Пейо Яворов” №3 в Монтана.

Прието бе решение за отдаване под наем на два общински язовира: „Ягодник” в землището на с. Студено буча – с начална годишна наемна цена от 1 500 лв и  „Д-р Йосифово” с начална  годишна наемна цена 4 900 лв. Операторите на  язовирните стени на двата водоема ще  стане с публичен конкурс.

Преди началото на заседанието съветници от всички групи се включиха в благотворителен великденски базар ортанизиран от местанта комисия по наркотични вещества. Мария Шуманска благодари от името на децата изработили предметите и обясни, че със събраните средства ще купят топки, федербали и други спортни пособия , които ще бъдат дарени на училища в общината. „Искаме повече деца и младежи в Монтана да осмислят свободното си време със спорт. Така можем да ги предпазим от опасния контакт с наркотицине“, заяви та. И спеициално благодари за съдействието на председателя на Общинския съвет инж. Иво Иванов, който лично поканил децата, които предлагали великденските сувенири на улицата  в залата.

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ