ПРИЕХА НОВА ЗДРАВНА КАРТА НА ОБЛАСТ МОНТАНА

Публикувано на 06/10/2023 16:04
/ прегледи: 641
/ коментари: 1 / в Общество, Събития
1

Запазване на броя на болничните легла в лечебните заведения в област Монтана е едно от предложенията в изготвения проект за нова здравна карта. Предложението е прието от Областния управител, представители на Регионалната здравна инспекция, Здравната каса, съсловни организации и общини. Проектът е изпратен за одобрение в Министерството на здравеопазването.
Предложението  за нова здравна карта е съобразено със статистическите данни за динамиката на населението от 2022 г.  От общо 116 000 жители на област Монтана в градовете живеят 75 000 души, а в селата 42 000. Градското население преобладава само в четири общини – Монтана, Берковица, Вършец и Лом. Там са и болничните заведения, които разполагат с 994 легла. Амбулаториите за индивидуална и групова медицинска и дентална практики са 256, като в областта няма нито един хоспис.
„Решихме да се запази броят на леглата, независимо от това, че терапевтични и хирургични легла са повече. Имаме четири болница за активно лечение – две в Монтана, по една в Лом и Берковица и една специализирана болница за рехабилитация във Вършец ”, обясни д-р  Емилия  Славейкова от РЗИ Монтана

Практикуващите лекари в област Монтана са 360, само 8 са под 35 години, а всеки четвърти е на пенсионна възраст. Медицинските специалисти са 719, от тях медицинските сестри са 470.
Картата е ретроградна и динамична, тъй като предстоят промени в законодателството в областта на здравеопазването, отбеляза д-р Славейкова.
За една година населението в област Монтана е намаляло със 6 000 души, колкото са жителите на община Вършец, новородените са 890.

Share Button

Коментари в сайта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ