„ПСЕВДОНИМ ВИРУС С ОКРАСКА ДИВЕРСИЯ“ В МОНТАНА

Публикувано на 28/11/2022 13:01
/ прегледи: 460
/ в Общество, Събития
Exif_JPEG_420

Епидемиолози, медицински специалисти и почитатели чуха на живо в Монтана проф. Радка Аргирова, и разказа й за нейните битки свързани с историята на СПИН в България. В книгата  „Псевдоним вирус с окраска диверсия“  авторката Юлия Пискулийска проследява  непреходният интерес на учения  свързан с ХИВ – именно проф. Аргирова основава в България лаборатория за изследване на вируса, причиняващ СПИН, тя донася в България първите проби за изследване, и от дейността й се заинтересуват „службите” – съвсем като на кино.

„Книгата е посветена изключително на внасянето и по-нататъшната съдба на програмите, и работата с вируса на СПИН, но тя е много поучителна, и за битките , които се водят в нашето здравеопазване, и у нас въобще, защото смятам, че има  много, много, много, много какво да се направи в здравеопазването. Ние ще живеем с вирусите, те ще живеят с нас, но ние трябва да знаем да се пазим от тях,  да не  спираме да ги изучаваме, защото един враг много по-добре се бориш с него , когато го познаваш“, каза проф. Аргирова.

Книгата е завършена след многократно започване и спиране, заради многобройните, често неотложни  ангажименти на проф. Аргирова.

Авторката Юлия Пискулийска смята, че „това е нейният живот, който е изключително интересен, това е не просто внасяне на едно матраче с вируса на СПИН, а е битката на световно известен учен – ерудиран и с иключително висока култура“,   С букети цветя си тръгнаха от Монтана двете  авторки. А дошлите на срещата отнесоха в къщи книги с ценните им автографи.

 

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ