ПОЖАР УНИЩОЖИ НАД 2 000 ДКА ПШЕНИЦА КРАЙ С. МАДАН

Публикувано на 22/06/2022 14:02
/ прегледи: 2 519
/ в Общество, Събития
Exif_JPEG_420

Дни преди жътва пожар унищожи над 2 000 дка зряло жито в землището на с. Мадан. Хората от селото не си спомнят някога да се е случвала такава беда. Пламвали са ниви, но огънят е спиран още преди да изпепели огромни площи. Искра, разпалена от силния вятър, който духал в района във вторник е една от версиите за пожара. Другата е умишлен палеж. Полицията разследва причините за пожара.

„Бедата е много голяма,щетите също са много големи, дойдоха пожарни, земеделските стопани бяха изкарали вече техниката, изораваха това което беше възможно докъдето могат да доближат до пламъка, да го пресечат , но вятъра беше много силен. Гореше като новогодишна заря,   пламъка до три метра – четири нагоре, такова чудо не е било, разказва кметът на Мадан Ангел Ангелов.

100 000 дка е землището на Мадан. Земята е златна, една от най-плодородните в цяла северозападна България. Няколко за земеделските стопани, които отглеждат зърнени култури и слънчоглед в района.

„Една трета от житото ни изгоря… Не мога да кажа кой е , не съм видяла, но според мен от застраховки евенуално или  искат малките стопани да бъдат унищожени,  Всичко свърши за час“, преживяват отново стопаните.   Загубата е болезнена не само заради вложените средства, труд и грижи. Тук е бил и масивас най-качествено зърно.  Чакали по 900 кг жито от декар, в масива не бил стъпвал човешки крак, пръсна е с дрон. Затова гледката е още по болезнена. Но това няма да накара пострадалите да се откажат. Те продължават нататък, макар и с променени засега планове.

 

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ