ИСКАМЕ 90 КАМЕРИ ЗА НАБЛЮДЕНИЕ ПО ПРОЕКТ С РУМЪНИЯ

Публикувано на 30/06/2015 13:01
/ прегледи: 720
/ коментари: 1 / в Без категория, Събития
novini-montana

Модерна система за управление на трафика подготвя община Монтана по проект с румънския град Дробета-Турну. Проектопредложението „Система за интелигентно управление на трафика” е по опертивна програма „Трансгранично сътрудничество Румъния – България 2014 – 2020 г.”. По него Монтана ще кандидатства за доставка и монтаж на 90 камери за видео наблюдение.
По същата оперативна програма ТГС, Монтана подготвя още един проект:”Подобряване на културната инфраструктура в трансгранични райони”. Тук партньори са община Монтана и община Бъйлещи. Целта е да се подобри устойчивото използване на природните ресурси и съхраняване на културното наследство. „Тук ще включим ремонт на покрива и сцената на театъра“, обясни пред съветниците кметът.
И двете предложения бяха одобрени от Общинския съвет. Съветниците приеха и План за устойчива градска мобилност. Стратегията за развитие и управление на мобилността на хора и стоки е до 2030 година.
Основните цели са:  по-чист въздух и по-безопасно движение. Планът съдържа анализи за всички видове транспорт и възможности общината да се възползва от местоположението си на географски център на Северозапада. През Монтана минава европейски коридор 4/Е79/. Градът се намира на 50 км от коридор 7 /р. Дунав/ и на 50 км от пристанище Лом. Разстоянието от града до втория мост на Дунав край Видин е 100 км. Разстоянието до най- близкото международно летище в столицата е 120 км. Монтана има и железопътна връзка с националната жп мрежа. Общата дължина на улиците в града е 121,4 км., зоната за паркиране включва площад и четири улици с 200 паркоместа. В града няма велоалеи, с изключение на новоизградените в Слънчевата градина 1,100 м и парк „Свети Дух” – 550 м. Заради тесните улици е невъзможно изграждането на алеи за велосипедисти. Придвижването в рамките на града става основно по два начина: около 40 % от жителите на Монтана ходят пеша, толкова се придвижват с автомобил. Малко над 17 % ползват обществен транспорт, само 1% са велосипедистите.
Изпълнението на плана започва с информационно –образователни мерки, велосипедна политика, контрол, паркинг политики, оптимизиране на трафика.
Съветниците разрешиха ОМЦ Монтана да изтегли кредит от 40 000 лева със срок на връщане 2 години. Средствата ще бъдат използвани за ремонт на покрива на основната сграда и машинното отделение на асансьора и за подмяна на дограма. Кредитът ще бъде обезпечен със суми, които ОМЦ получава по договор  от здравната каса за специализирана извънболнична помощ.
Взето бе решение в центъра на село Крапчене да бъде отреден терен за нов православен храм и детска площадка.
В началото на заседанието, Светлин Николов честити на председателя Иво Иванов раждането на втория му син. От името на съветниците малкият Теодор получи златен медальон.

Share Button

Коментари в сайта

  1. Тодорова

    Градският транспорт в Монтана е на нулево ниво, но такситата…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ